E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

JOURNAL OF EDUCATION AND RESEARCH IN NURSING - J Educ Res Nurs: 15 (1)
Volume: 15  Issue: 1 - March 2018
1.Editorial

Page II

RESEARCH ARTICLE
2.Mobility and Fall Behavioral in Elderly: A Study of Nursing Home
Canan Birimoglu Okuyan, Naile Bilgili
doi: 10.5222/HEAD.2018.001  Pages 1 - 8
GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Huzurevinde kalan yaşlılarda mobilite ve düşme davranışlarının belirlenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmaya 124 yaşlı birey alınmıştır. Araştırma verileri, tanıtıcı bilgi formu, Rivermead Mobilite İndeksi ve Yaşılar İçin Düşme Davranışları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır.
BULGULAR: Bulgular: Yaş ortalaması 77±8.2 olan yaşlı bireylerin %49.6’sı son bir yıl içinde en az bir kez düşmüştür ve %65.3’ü düşme korkusu yaşamaktadır. Düşme korkusu olan, kadın olan, 81 yaş ve üzerinde olan, bedensel ve ruhsal sağlığını kötü olarak algılayan, düzenli egzersiz yapmayan yaşlı bireylerin Rivermead Mobilite İndeksi puan ortalaması daha düşük (p<0.05) olup, bu yaşlıların mobilite sorunu daha fazladır. Yaşlıların günlük aktiviteleri sırasında düşmelerden kendilerini korumak için sergiledikleri davranışları tanılamak amacıyla kullanılan Yaşlılar İçin Düşme Davranışları Ölçeği puan ortalamaları; kadınlarda, 81 yaş ve üzeri olanlarda, okur-yazar olmayanlarda, kronik hastalığı olan ve bedensel sağlık algısı kötü olanlarda, düşme korkusu yaşayanlarda, düzenli spor yapmayan yaşlı bireylerde daha yüksek bulunmuştur (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerde düşme sıklığı yüksek olup, yaşlıların büyük çoğunluğu da düşme korkusu yaşamaktadır. Düşmelerin önlenmesi için yaşlı bireylerin düzenli şekilde egzersiz yapmalarının desteklenmesi ve düşme korkusunu önlemek/azalmak için düşmeye neden olabilecek davranışlar konusunda yaşlı bireylerde farkındalık oluşturulması önem taşımaktadır.
INTRODUCTION: Aim: The aim of the study was to determine mobility and fall behavioral in elderly living in nursing home.
METHODS: Method: This cross-sectional study included 124 elderly people. Research data were collected by using personal information form, Rivermead Mobility Index and Fall Behavioral Scale for Elderly People.
RESULTS: Result: The average ages were 77±8.2. It was determined that 49.6% of the elders that fell at least once within the last year and 65.3% of them were afraid of falling. Rivermead Mobility Index score was found lower; women, aged 81 and over, fear of failing, poor subjective physical and mental health, not exercise regularly(p<0.05). The scores of Fall Behavioral Scale were significantly higher women, ages 81 and over, illiterate, have chronic diseases, poor subjective physical health, fear of falling, not exercise regularly(p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: The prevalence of falling among elderly people living in nursing home was high and most of them were afraid of falling. In order to prevent these fallings, elders are supported regular exercise and addition it is important to take the necessary of prevention and decrease of fear of falls for the elders.

3.The investigation of relationship between proactive personality features and approach to conflict resolution in the interns of nursing students
Öznur Kavaklı
doi: 10.5222/HEAD.2018.009  Pages 9 - 15
GİRİŞ ve AMAÇ: Amaç: Klinik hemşirelik eğitimi, pek çok faktörden etkilenen ve farklı yönleri ile irdelenmesi gereken karmaşık bir süreçtir. Hemşirelik öğrencilerinin mesleki eğitimi süresince olumlu öğrenim sonuçları elde edebilmesi için, proaktif davranması ve etkili çatışma çözme yaklaşımlarını geliştirmesi beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı intern hemşirelik öğrencilerinin proaktif kişilik özelliği ile çatışma çözme yaklaşımı arasındaki ilişkinin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Yöntem: Tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Veriler Mayıs 2014’de dördüncü sınıf intern hemşirelik öğrencileri ile yüz yüze görüşme yöntemiyle elde edilmiştir.
BULGULAR: Bulgular: Katılımcıların %45.8’i klinik ortamda en az bir kez hemşire, hasta, doktor ve öğrenci hemşire ile çatışma yaşadığını belirtmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin proaktif kişilik puan ortalaması orta düzeyde (54.1±8.06) bulunmuştur. Proaktif kişilik ölçek puan ortalaması 60’ın altında olanlarda kişilerarası çatışma çözme ölçeğinin alt ölçeklerinden “yüzleşme”, 60’ın üstünde olanlarda “kendini açma” puan ortalaması diğerlerine göre daha yüksek bulunmuştur ancak arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç: Proaktif kişilik özelliğini gösterme ile çatışma çözme yaklaşımları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır ancak proaktif kişilik özelliği yüksek olan öğrencilerin daha fazla iletişim becerileri kullanarak çatışma çözme yaklaşımlarından ‘kendini açma’ yaklaşımını kullandığı saptanmıştır. Öğretim elemanları tarafından klinik staj öncesi, intern hemşirelik öğrencilerinin kendini daha rahat ifade edebildiği proaktif kişilik özelliğinin desteklenmesi ve çatışma yaşadığında akılcı çözüm yollarının öğretilmesi önerilmektedir.
INTRODUCTION: Aim: Education of clinical nursing is a complicated progress that can be effected from many factors and it should be analysed different aspects. Nursing students are expected to develop proactive behavior and effective conflict resolution approaches in order to obtain positive learning outcomes during vocational training. The aim of this study is to examine the relationship between proactive personality characteristics of intern nursing students and conflict resolution approach.
METHODS: Method: This is a descriptive study. Data were collected by face to face interviews with interns of nursing students in May 2014.
RESULTS: Results: This is a descriptive type of research. The data were obtained by face-to-face interview with 96 intern nursing students in May 2014. Findings: 45.8% of the participants stated that they had a conflict with nurses, patients, doctors and student nurses at least once in the clinical setting. The average proactive personality scores of the nursing students were found to be moderate (54.1 ± 8.06). Proactive personality scale score averages are below 60, "confrontation" from subscales of interpersonal conflict resolution scale, in the ones above 60, the "self-disclosure" point average was found to be higher than the others, but the difference between them was not statistically significant.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: There was no significant relationship between demonstrating proactive personality and conflict resolution approaches. However, students with high proactive personality characteristics were found to use "self-disclosure" approach to conflict resolution by using more communication skills. It is suggested that the teaching staff should support the proactive personality that the intern nursing students can express themselves more easily before the clinical internship and teach the rational solutions when there is a conflict.

4.Investigation of Nursing Students’ Perception of Stress and Coping Behaviours of Stress Regarding Education
Eda Ergin, Kıvan Çevik, Sevgi Pakiş Çetin
doi: 10.5222/HEAD.2018.016  Pages 16 - 22
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin hemşirelik eğitimi süresince algıladıkları stres ve stresle başetme davranışlarının incelenmesidir.


YÖNTEM ve GEREÇLER: 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının Güz yarıyılında Manisa Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’ne kayıtlı, en az bir yıl hemşirelik eğitimi almış ve klinik uygulama deneyimi olan hemşirelik ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi olup, araştırmaya katılmayı kabul eden 410 öğrenci ile yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Veriler; Öğrenci Tanıtım Formu, Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği, Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği ve Hemşirelik Öğrencileri İçin Stresle Baş Etme Davranışları Ölçeği kullanılarak toplandı.

BULGULAR: Hemşirelik Eğitimi Stres Ölçeği toplam puan ortalaması 59,27±19,81’dir. Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği toplam puanı 65,39±25,58’dir. Hemşirelik Öğrencileri İçin Stresle Baş Etme Davranışları Ölçeği toplam puanı 42,41±11,71’dir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırma sonuçlarına göre, hemşirelik eğitiminde öğrencilerin stres düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu, öğrencilerin en çok stres yaşadıkları durumun öğretim elemanları ve hemşirelerden kaynaklanan stres olduğu ve stresle başetmede sorun çözme davranışını kullandıkları saptandı.
INTRODUCTION: The study aims to investigate nursing students’ perception of stress and stress-coping behaviors during education.
METHODS: This descriptive study comprised 410 second, third and fourth grade nursing students who were attending the Nursing Department of Manisa School of Health during the 2015-2016 academic year fall semester, and who received at least one year of nursing education, had clinical practice experience and volunteered to participate in the study. Data were collected using the Student Identification Form, Nursing Education Stress Scale Perceived Stress Scale for Nursing Students and Coping Behaviours of Stress Scale for Nursing Students.
RESULTS: The mean total score the participants obtained from the Nursing Education Stress Scale was 59.27 ± 19.81. The mean total score for the Perceived Stress Scale for Nursing Students was 65.39 ± 25.58. The mean total score for the Coping Behaviours of Stress Scale for Nursing Students was 42.41±11.71.
DISCUSSION AND CONCLUSION: According to the results of the study, the nursing students’ stress level was above average, they faced the highest level of stress when was caused by the instructors and the nurses and they used the problem-solving strategy to cope with stress.

5.Opinions of Students Who Have Been Studying on Assistant Nursery Program About Duties and Responsibilities of Assistant Nurses
Nihal Ünaldı Baydın, Hanife Tiryaki Şen, Handan Alan, Feride Taşkın Yılmaz, Duygu Özcan
doi: 10.5222/HEAD.2018.023  Pages 23 - 29
GİRİŞ ve AMAÇ: Günümüzde sağlık alanında yaşanan değişimlerin bu alanda hizmet sunan meslekler üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri görülmektedir. Yeni bir kavram olan hemşire yardımcılığının da sağlık alanındaki etkileri, yeni açılan programdan mezun olacak öğrencilerin bu unvanı alıp alanda çalışmaya başlamaları ile görülecektir.
Bu çalışma, hemşire yardımcılığı programında öğrenim gören öğrencilerin, hemşire yardımcılarının görev ve sorunluluklarına ilişkin görüşlerini saptamak amacıyla gerçekleştirildi.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma tanımlayıcı tasarımda İstanbul ilinde eğitim veren bir kamu ve bir özel sağlık meslek lisesinin hemşire yardımcılığı programında öğrenim gören birinci sınıflardan örneklem seçimine gidilmeden ulaşılabilen toplam 226 öğrenci ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri, öğrencilerin kişisel ve meslek seçimine yönelik bilgileri ve hemşire yardımcılarının iş tanımlarını içeren bir form ile toplandı.
BULGULAR: Katılımcıların büyük çoğunluğunun (%84.5) hemşire yardımcılığını isteyerek seçtiği, buna rağmen sadece yarısının (%50) mezun olduktan sonra hemşire yardımcısı olarak çalışmayı düşündüğü belirlendi. Öğrenciler, hemşire yardımcılığına ait görev ve sorumluluklarına ilişkin görüşleri konusunda hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir (%37.6), ilgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirir (%36.7), hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder (%32.3), maddelerine kesinlikle katıldıklarını ifade ettiler. Öğrencilerin "Kesinlikle Katılmıyorum" yanıtını verdikleri maddeler ise hastanın idrar torbasını boşaltır veya değiştirir (%46.9), ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygular (%42.9), hastanın yatağını yapar (%42.5) olarak saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Hemşire yardımcılığı programında okuyan öğrencilerin bu mesleği isteyerek seçmelerine rağmen, hemşire yardımcılığına ilişkin bazı görev ve sorumluluklarını yeterli benimsemedikleri görülmektedir.
INTRODUCTION: Nowadays, positive or negative effects of the changes that we experience in medical field seems on jobs that gives service in this field. Effects of the assistant nursery, which is a new concept, on medical field will be seen by starting work of the students, who will graduate from new program.
This study conducted to determine opinions of the students who have been studying on assistant nursery program about missions and responsibilities of assistant nurses.
METHODS: This study conducted in descriptive design and with 226 student chosen from first grade students who study assistant nursery program of one public and one private medical vocational high school, without doing sample election. Research data has been collected with a form that includes student's personal and vocational information and job description of assistant nurses.
RESULTS: It has been determined that most of the participants (84.5%) chose to be an assistant nurse deliberately, however only half of them (50%) think to work as an assistant nurse after graduation.The students replied that they were absolutely involved in this items on the duties and responsibilities of the assistant; "she give the patients the oral medicines that are included in the treatment plan of the patient when nurse approve it" (37.6%), "she will notify to nurse the changes that the patient concerned is aware of in general" (36.7%), “She helps patient move and walk when nurse approve it” (%32.3). The items that the students responded "I definitely don't agree" were found to be "she empty or change the patient's urine bag" (46.9%), "She applies care that should be done after death" (42.9%) and "she lay patient's bed" (42.5%).

DISCUSSION AND CONCLUSION: Although the students who have been studying on assistant nursery program choose this job deliberately, it seems that they do not adopt some duties and responsibilities well enough about assistant nursery.

6.Development of Healthy Work Environment Standards for Nurses in Turkey
Gülseren Kocaman, Havva Arslan Yürümezoğlu, Sevil Uncu, Emine Türkmen, Nilgün Göktepe, Şeyda Seren İntepeler
doi: 10.5222/HEAD.2018.030  Pages 30 - 38
GİRİŞ ve AMAÇ: Hemşirelere sağlıklı çalışma ortamının sağlanmasında yapılacak düzenlemelere yön verecek, ülkemize özgü "hemşireler için sağlıklı çalışma ortamı standartlarının" geliştirilmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: E-Delphi tekniğinin kullanıldığı bu çalışmada panelistler amaçlı örnekleme ve kartopu yöntemi ile seçilmiştir. Birinci Delphi turunda panelistlere "Hemşirelerin sağlığı ve güvenliği için gerekli düzenlemeleri yapan, onların motivasyonunu ve verimliliğini artıran, performansını geliştiren ve kaliteli sağlık bakımını destekleyen bir hastane ortamının sahip olması gereken özellikler nelerdir?" sorusu sorulmuştur. Soruya verilen yanıtlar içerik analizi ile değerlendirilmiştir. İkinci Delphi turunda elde edilen verilerin analizinde ise medyan, birinci çeyrek, üçüncü çeyrek ve genişlik ölçüleri kullanılmıştır.
BULGULAR: Birinci Delphi turuna 93 panelist katılmış ve 298 standart önerisi belirlenmiştir. İçerik analizi sonucunda hemşireler için sağlıklı çalışma ortamı özellikleri 13 ana standart altında 92 alt standart olarak gruplandırılmıştır. Bu standartlar ile ikinci Delphi anketi hazırlanmış ve panelistlere yeniden gönderilmiştir. İkinci Delphi turuna 87 panelist katılmıştır. Standartlar listesi, özel-üniversite-kamu kurumlarında uygulanabilirlik ve kullanılabilirlik açısından tekrar gözden geçirilmiştir. Bu sürecin sonucunda "6 ana ve 35 alt standarttan oluşan sağlıklı çalışma ortamı standartlar" listesi belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu proje sonucunda, ülkemize özgü ve tüm kurumlarda uygulanabilecek hemşireler için sağlıklı çalışma ortamı standartları geliştirilmiştir.
INTRODUCTION: The aim of this study is to develop "healthy working environment standards for nurses" specific to Turkey that will guide arrangements to provide a healthy working environment.
METHODS: The e-Delphi technique was used in this study. In the first Delphi round, one open ended question was asked to the panelists. The responses were evaluated using the content analysis. In the analysis of the second Delphi round, the median, the first and third quartiles and the width measurements were used.
RESULTS: Ninety-three and 87 panelists participated in the first and second Delphi rounds respectively. As a result of the content analysis of the 298 standards proposed in the first Delphi round, characteristics of a healthy working environment were grouped under 13 main standards with 92 sub-standards. Based on these standards, the second Delphi survey was prepared and sent back to the panelists. The second list of standards was reviewed if they were applicable to different sectors. Finally, a list of standards for healthy working environment consisting of 6 main and 35 sub-standards was prepared.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result of this project, healthy working environment standards for nurses specific to Turkey and applicable to all institutions were developed.

REVIEW
7.A Different Route For Drug Application: Intraosseous Access and Infusion
Perihan Şimşek, Şule Bıyık Bayram, Ayla Gürsoy
doi: 10.5222/HEAD.2018.040  Pages 40 - 44
Acil müdahale gerektiren durumlarda, periferik kateter ile vene ulaşım süresi uzadığında alternatif bir yol olarak intraosseöz girişim tercih edilir. İntraosseöz yol, periferik kateter uygulamasına göre daha hızlı ulaşım sağladığından hayat kurtarıcıdır. Bu yöntem ile kemik içindeki venöz damar ağına ulaşılarak tedavi sağlanır. Ancak diğer damar içi ilaç uygulamalarında olduğu gibi intraosseöz yoldan yapılan tedavi sürecinde de gerekli takip ihmal edildiğinde ciddi komplikasyonlar gelişebilmektedir. Söz konusu komplikasyonlar işlem öncesinde hastanın hazırlığı, işlem sırasında hastaya yardımcı olma ve işlem sonrasında görülebilecek komplikasyonlara yönelik izlem gibi hemşirelik girişimleri ile önlenebilir. Bu derlemede, özellikle acil birimlerde çalışan hemşirelerin intraosseöz tedavi konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.
In case of immediate treatment, intraosseous access is preferred as an alternative approach, if access time for vein via peripheral catheter strings out. Intraosseous route is lifesaving since it provides faster access compared to peripheral catheter application. With this method, the treatment is provided by accessing intraosseous vascular network. As such in the other intravenous infusions, serious complications can be also developed even when the necessary follow-up is disregarded during treatment process, which is provided by the way of intraosseous. The relevant complications can be prevented by nursing applications such as preparation of patient before treatment, assistance to patient during treatment, and the follow-up for the complications, which can be seen after treatment. In this review, it is aimed to inform nurses, particularly the nurses who work in emergency services, on the subject of intraosseous treatment.

8.Autism spectrum disorder and nursing approach
Şadiye Dur, Birsen Mutlu
doi: 10.5222/HEAD.2018.045  Pages 45 - 50
Otizm kesin tedavisi olmayan, yaşam boyu süren, sosyalleşme ve iletişimde yetersizlik ve basmakalıp davranışlarla karakterize yaygın gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin erken dönemde tanılanması ve çocuğa uygun olan eğitimin başlatılması uyum becerilerini arttırmada önemlidir. Hemşireler bu süreçte çocuğun becerilerini ve yaşa göre gelişimsel seviyesini değerlendirebilir, risk tanılaması yaparak otistik çocuğu tanılayabilir ve muhtemel bir probleme yatkınlığı ortaya çıkarabilirler. Tanı ve tedavi sürecinde ailenin bilgilendirilmesi, sürece dahil edilmesi ve uygun şekilde yönlendirilmesinde de hemşireye sorumluluk düşmektedir. Bu derlemede, otizm spektrum bozukluğu ve bu duruma ait hemşirelik yaklaşımı ele alınmıştır.
Autism is no definitive cure, the lifelong socialization and communication failure and is a pervasive developmental disorder characterized by stereotyped behavior. Diagnosing autism at an early stage and to initiate appropriate to the child's education is important in increasing harmony skills. Nurses can assess the developmental level of the child's skills and experience in the process, can diagnose autistic children risk by diagnostics and expose the vulnerability to a possible problem. Informing the family of the diagnosis and treatment process, and also to be involved in directing appropriately bears some responsibility nurse. In this article, autism spectrum disorders and nursing approach of this condition is discussed.

9.Review of Oral Mucositis Studies in Post Stem Cell Transplant Patients
Dilek Yıldırım, Dilek Baykal, Gülbeyaz Can
doi: 10.5222/HEAD.2018.051  Pages 51 - 56
Kök hücre transplantasyonu yapılan hastaların büyük kısmında değişik derecelerde oral mukozit görülmektedir. Oral mukozitler, kök hücre transplantasyonu yapılan hastanın yaşam kalitesini düşürür, enfeksiyon gelişimi için zemin oluşturur. Tüm bunlarla birlikte mukozite ilişkin komplikasyonlar, hastanede kalış süresini ve hastane maliyetlerini, ağrıyı kontrol etmek için narkotik kullanımını ve parenteral beslenme gereksinimini artırır. Ayrıca uzun süreli tedavi sonuçlarını da olumsuz etkiler. Oral mukozitlerin önlenmesi ve tedavisinde temel ağız bakımı, düşük doz lazer tedavisi (DDLT), kriyoterapi gibi birçok uygulama yer almaktadır.
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda kök hücre transplantasyonu uygulanan hastalara verilen profesyonel ağız bakımının, gelişmiş olan oral mukozitlerin şiddetini ve süresini azalttığı görülmüştür. DDLT şiddetli oral mukozitin gelişimini engeller ve oluşan mukozitin iyileşme sürecini hızlandırır. Oral mukozit gelişen hastalarda DDLT ile kriyoterapinin birlikte uygulanmasının tek başına DDLT uygulanmasına göre daha yararlı olduğu saptanmıştır.
Bu derleme kök hücre transplantasyonu tedavisi uygulanan hastalarda oral mukozite yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi amacıyla yazılmıştır.
Oral mucositis has been observed at different severity levels in post stem cell transplant patients. Oral mucositis worsens quality of life in post stem cell transplant patients and facilitates development of infections. Besides these, mucositis related complications extend hospital stays, increase treatment cost,narcotic agent usage to control the pain and, parenteral nutrition requirement. Moreover mucositis negatively impacts long term treatment results. There are several applications to prevent and treat oral mucositis, including but not limited to, basic oral care, low dose laser therapy (LDLT) and cryotherapy.
In the studies up to date, it has been observed that professional oral care decreases the severity and duration of oral mucositis in post stem cell transplant patients. LDLT prevents severe oral mucositis development and accelerates oral mucositis healing process. It has been identified that concomitant application of LDLT and cryotherapy in patients with oral mucositis, is more beneficial compared to LDLT application alone. This review has been written to overview oral mucositis studies in post stem cell transplant patients.

10.Nursing Ethics at Emergency Department
Ali Kamil Bayraktar, Sibel Karaca Sivrikaya
doi: 10.5222/HEAD.2018.057  Pages 57 - 62
Acil servisler; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma gibi beklenmedik anlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarına yönelik sağlık hizmetlerinin verildiği birimlerdir. Acil servislerde, çoğu zaman yaşamı tehdit eden bir sağlık problemi olan, bilinci yerinde olmayan, kimsesiz, bazen de kimliği belirsiz hastalar tedavi edilir. Bu açıdan acil servisler özenli bir hizmet sunulmasını gerektiren, sağlık profesyonellerine etik sorumluluk yükleyen bir alandır. Bu birimlerde görev alan hemşireler, acil servisteki sağlık ekibi içerisinde hasta ve hasta yakınlarıyla sürekli etkileşimde anahtar rolü sürdüren önemli sağlık bakım profesyonelleridir. Acil serviste hemşirelik hizmetleri yürütülürken hızlı ve etik karar vermeyi etkileyen acil servise özgü birçok farklı olay ve durumda etik sorunlarla karşılaşılabilir. Bu derlemede acil servis yoğunluğu, triyaj uygulaması, acil servis ortamında hasta mahremiyetinin sağlanmaya çalışılması, acil hastanın bilgilendirilmesi ve onam alma gibi durumlarda oluşan etik süreçler hemşirelik hizmetleri açısından ele alınmış ve etik karar verme sürecine etki edebilecek konularda bilgi sunulması amaçlanmıştır.
Emergency departments are units that provide health services for emergencies such as sudden diseases, accidents and injuries. Patients mostly having life-threatening health problems, being unconscious, orphan and sometimes unidentified are treated in emergency services. In this respect, emergency departments give healthcare professionals moral responsibilities and need to provide their services meticulously. Emergency department nurses are essential healthcare professionals that play a key role in interacting with patients and their relatives constantly in emergency healthcare teams. One can experience many ethical issues during various occasions peculiar to emergency services which may affect making decisions immediately and quickly while emergency nursing services are being provided. In this review; ethical conditions appearing as a consequence of emergency department crowding, triage process, protection of patient privacy, keeping emergency patients informed and taking the consent of patients are considered with regards to nursing services and the purpose is to present information concerning the matters which may affect ethical decision making process.



Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.