E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

JOURNAL OF EDUCATION AND RESEARCH IN NURSING - J Educ Res Nurs: 13 (1)
Volume: 13  Issue: 1 - April 2016
1.Editorial

Page I

MISCELLANEOUS
2.A Nursing Intervention for Nursing Home Residents: Reminiscence Therapy
Nilay Ercan Şahin
doi: 10.5222/HEAD.2016.233  Pages 1 - 6
Yaşlanma, yaşam kalitesinde büyük bir öneme sahiptir ve bu nedenle ileri yaşlarda iyi yaşam kalitesinin geliştirilmesi ve sürdürülmesi önemlidir. Yaşlılar, yaşlanma sürecinde psikolojik uyumda zorluklarla karşılaşabilir ve yalnızlık, depresyon ve özgüven kaybı yaşayabilirler. Huzurevinde yaşayan yaşlılarda bu süreç daha zorlu geçmektedir. Bu nedenle yaşlanma sürecine uyumu kolaylaştıracak uygun psikolojik yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Anımsama terapisi yaşlılar için uygun psikolojik yaklaşımlardan birisidir. Anımsama terapisi, yaşlıların ruhsal sağlığını korumak ve yaşam kalitesini geliştirmek için anıların kullanıldığı bir hemşirelik girişimidir. Bu derlemede anımsama terapisinin kuramsal boyutu, uygulaması, yaşlılar üzerine etkisi ve hemşirelik girişimi olarak önemi ele alınmıştır.
Aging has major importance in the quality of life, and for this reason, enhancing and maintaining a high quality of life is important in old age. Throughout the aging process, the elderly may have diffi culties in psychological adaptation and they can experience feelings of loneliness, depression, and loss of self-confi dence. This process is especially diffi cult among elderly residents in nursing homes. Therefore, an appropriate psychosocial approach is needed to ease the adaptation of the ageing process. Reminiscence therapy is one psychosocial approach which uses the memory to protect mental health and improves the quality of life. In this review, the theoretical dimension, implementation, effects on older adults, and importance of reminiscence therapy as a nursing intervention are discussed.

3.The Invisible Tip of the Iceberg; How Often is the Ventrogluteal Area Used?
Özlem Doğu
doi: 10.5222/HEAD.2016.239  Pages 7 - 10
Parenteral olarak ilaç uygulama yollarından biri olan intramüsküler enjeksiyonlar, hemşirenin görevleri arasında yer alan invazif girişimlerdendir. İntramüsküler enjeksiyonlarda en sık kullanıla bölge çok riskli, hatalı uygulamalara neden olabilen, en fazla komplikasyon yaşanan ama buna rağmen en sık tercih edilen dorsagluteal bölgedir. Ancak, hemşirelerin uygulamalarını kanıta dayandırması ile yaşanabilecek tüm olumsuzlukların önüne geçilmesi sağlanacaktır. Kanıtlanmış uygulamalar ventrogluteal bölgeyi önerirken, uygulamanın kullanımı hala yaygınlığı sağlanamamış olduğu çalışmalarla da belirtilmektedir. Bu derlemedeki amaç, VG bölgenin eğitim, araştırma ve uygulamada kullanımını yapılan farklı çalışmalar ışığında sunmak ve yaygınlaşmasını sağlamak için rehber oluşturmaktır.
The parenteral drug administration by intramuscular injections is one of the invasive therapies implemented by the nurses. Dorsagluteal area is the most commonly prefered area for the intramuscular injections, even though this may be too risky, since it often leads to errors or complications. However, these problems can be avoided if the nursing practice will be evidence-based. The proven applications propose the ventrogluteal area and state that this application is still not that widespread based on the existing studies. The purpose of this review is to display different ways in which the VG area is used in education, research and implementation in accord with the existing literature and provide a guideline so that this practice can be more widespread.

REVIEW
4.Use of Virtual Reality in the Education of Health Workers
Gamze Sarıkoç
doi: 10.5222/HEAD.2016.243  Pages 11 - 15
Çağın bilgi artışı, bireyin ilgi alanlarında ilerleme isteği ve yeteneklerini geliştirme çabaları, eğitim kurumlarını geleneksel eğitim yöntemlerinin yanı sıra interaktif eğitim yöntemlerinin kullanılması arayışına yöneltmiştir. Günümüz öğrencileri 1980’lerden sonra gelişen dijital medya ile yetişen kuşak olduğu; bu jenerasyonun çok çabuk sıkılan, sabırsız, sıklıkla geribildirim ve ödül bekleyen bir kuşak olduğu dikkate alındığında simülasyon uygulamalarından biri olan sanal gerçeklik uygulamalarının müfredata dahil edilmesi neredeyse zorunlu hale gelmiştir. Bu derlemede sağlık çalışanlarının eğitiminde sanal gerçeklik uygulamalarının kullanımı hakkında okuyucuların bilgi düzeylerinin arttırılması amaçlanmıştır.
The increased amount of information and the individuals’desire to advance and develop their skills have forced educational institutions to investigate interactive education techniques in addition to traditional ones. The current students are grown up after the1980s and raised with digital media, and this generation is known to be bored easily and impatient. They have expectations of feedback and awards which also makes the use of virtual reality, as one of the simulation technics in the curriculum almost mandatory. The aim of this review is to increase to level of information on the use of virtual reality in education of health care workers.

RESEARCH ARTICLE
5.Being an Oncology Nurse From the Perspective of Second Year Nursing Students
Elif Sözeri, Neşe Uysal, Sevinç Kutlutürkan
doi: 10.5222/HEAD.2016.248  Pages 16 - 20
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışma, hemşirelik 2. sınıf öğrencilerinin onkoloji hemşireliği uygulamaları ile onkoloji hemşiresinin sahip olması gereken özelliklere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma onkoloji hemşireliğinin rol ve sorumluluklarına ilişkin eğitim alan, onkoloji kliniğinde klinik uygulamasını gerçekleştiren ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Veriler “Veri Toplama Formu” kullanılarak toplandı.
BULGULAR: Öğrencilerin yaş ortalaması 19.91±1.54’dür. Öğrencilerin %96.6’sı ilk kez onkoloji kliniğinde uygulama yapmakta olup öğrencilerin ortalama uygulama süresi 4 gün olarak belirlendi. Öğrencilerin %26.6’sı onkoloji hastasını “Fiziksel ve psikososyal sorunlarının fazla olduğu bir hasta grubu” olarak tanımladı. Onkoloji hemşiresinin olması gereken özelliklerinde en sıklıkla iletişim becerilerinin gelişmiş olması gerektiğini belirtilirken, uygulama açısından ise hastayı psikososyal olarak ele alması gerektiği bildirildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Öğrencilerin klinik uygulamaları sırasında onkoloji hastasının fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlarının farkında olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik eğitimi ve klinik çalışmalarda çalışma bulgularının kullanılacağı düşünülmektedir.
INTRODUCTION: This study was conducted for the purpose of determining the opinions of sophomore nursing students on oncology nursing practices, and the characteristics that an oncology nurse should have.
METHODS: The descriptive study is conducted with sixty students, who accepted to participate in the study and who had a training on the roles and responsibilities of oncology nursing, engaging in clinical practices at the oncology clinic, in the Fall and Spring semesters of 2013-2014.. The data of the study is collected through the interview form.
RESULTS: The mean age of students included in the study is 19.91±1.54. A proportion of 96.6% of students attended practice for the fi rst time at the oncology clinic. Opinions of students on oncology patients and oncology nurses; 26.6% of the students defi ned the oncology patient as “the patient group with a lot of physical and psychosocial problems’’ Their opinions on oncology nursing; students reported that nurses should have good communication skills. As for their opinions on oncology practice, the students reported that patients’ psychosocial needs should be addressed.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It can be observed that students are aware ofthe physical and psychosocial needs of oncology patients. The study fi ndings are expected to be used for nursing education.

6.Determining of the Knowledge Levels of Healthcare Staff in the Diagnosis and Prevention of Development of Phlebitis and Thrombophlebitis Associated with Intravenous Infusion Therapy
Yadigar Arpa, Ayşe Cengiz
doi: 10.5222/HEAD.2016.253  Pages 21 - 26
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada; intravenöz infüzyon tedavisine bağlı fl ebit ve trombofl ebit gelişimini önleme ve tanılamada, sağlık çalışanlarının bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı nitelikte olan çalışmanın evreni ve örneklemini, 02.09.2013 - 01.01.2014 tarihleri arasında İstanbul’da özel bir hastane ve üç eğitim araştırma hastanesinin yoğun bakım üniteleri ile yatan hasta katlarında intravenöz tedavi uygulayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü 100 hemşire, 12 ebe, 4 acil tıp teknisyeni oluşturmuştur. Veriler, intravenöz infüzyon tedavisinde bilinmesi gereken süreçlerle ile ilgili hazırlanan anketle toplanmıştır. 50 puan, 100 puan üzerinden performans kriteri olarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Sağlık çalışanlarının aldıkları bilgi puanları 30 ile 90 puan arasında değişmekte olup, ortalaması 54.78 ± 11.74 puan olarak gö- rünmektedir. Çalıştıkları bölüme, mesleki deneyim ve eğitim durumlarına göre aldıkları puanlar istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sağlık çalışanlarının aldıkları bilgi puanı ortalaması performans kriterinin üzerindedir. Fakat fl ebit geliştiğinde yapılması gereken uygulamalar, lokal anestetik kullanımı, pansuman materyali ve akış kontrol cihazı seçimi, kateter değişim sıklığı konularında bilgilerinin yetersiz olduğu saptanmıştır. İntravenöz terapi ile ilgili hizmet içi eğitimlerinde bu konular yer almalıdır.
INTRODUCTION: This paper aims at determining the level of knowledge of healthcare staff in the diagnosis and prevention of intravenous infusion therapy related to the development of phlebitis and thrombophlebitis.
METHODS: This research is a descriptive study. The sample of the research contains 100 nurses, 12 midwives, 4 emergency medical technician who are voluntarily participated in this research. They applied intravenous therapy at three educational research hospitals’ and one private hospital’s intensive care units and inpatient fl oors between 02.09.2013 - 01.01.2014 in İstanbul. Data was collected by the infusion treatment processes questionnaire. 50 points is evaluated as the performance criteria over 100 points.
RESULTS: Health workers knowledge points score ranges from 30 to 90 points and average seem to be 54.78 ± 11.74 points. Statistically there is no signifi cant relationship between the scores and departments which they work, their professional competency and education. (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Health workers knowledge point average is above the average performance criteria. But it has been determined that there is a lack of knowledge mostly on the issues of the practices that should be applied upon the development of phlebitis, use local anesthetics, selecting dressing material and fl ow control device, catheter replacement frequency. These ıssues should take place in intravenous therapy service trainings.

7.Determining the Levels of Knowledge About Cardiovascular Risk Factors and Behaviours of Desk-Based Staff
Medine Yılmaz, Münevver Boylu
doi: 10.5222/HEAD.2016.259  Pages 27 - 34
GİRİŞ ve AMAÇ: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipte yürütülen bu araştırmanın amacı, masa başı çalışanlarda kardiyovasküler risk faktörleri bilgi düzeylerinin ve bazı antropometrik ölçümlerin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmanın evrenini iki kamu kurumunda masa başı çalışan bireyler oluşturmuştur (N: 250). Veri toplama aracı olarak Birey Tanıtım Formu ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği kullanılmıştır.
BULGULAR: Yaş ortalamaları 37.9±7.85 olup büyük çoğunluğu kadın (%73.6), lisans (% 42) ve yükseklisans-doktora (%24) mezunudur. Erkeklerin %12.1’i, kadınların % 5.9’u obezdir. Bel çevresi ölçümlerine göre kadınların %35.3’ünün riskli, %25.5’inin yüksek riskli; erkeklerin % 40.9’unun riskli, %27.3’ünün yüksek riskli olduğu belirlenmiştir. Bel/kalça oranına göre kadınların %70.7’sinin riskli, erkeklerin % 10.6’sının riskli olduğu görülmüştür. Kadınların KARRİF-BD puanları 19.4 ± 2.8, erkeklerin 18.6 ± 3.1’dir. Yaşam biçimi davranışları ile antropemetrik ölçümlerine göre KARRİF-BD puanlarının değişmediği belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırma sonuçları kardiyovasküler hastalıklar için masa başında çalışan bireylerin değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının kazandırılmasına ilişkin programlara gereksinim olduğunu göstermektedir.
INTRODUCTION: The aim of this descriptive and relational study is to determine the levels of knowledge about cardiovascular risk factors and some anthropometric measurements in desk-based staff.
METHODS: The sample comprised desk-based staff working at state agencies (N= 250). The “Individual Questionnaire” and “Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level (CARRF-KL) Scale” were used as the data-collection tools
RESULTS: The mean age of the subjects was 37.9±7.85: mostly women (73.6%), university-graduated (42%) and holding a higher degree (24%). It was found that 12.1% of male subjects were obese, while 5.9% of female subjects were obese. In terms of waist circumference, 35.3% of females were at risk with 25.5% at high risk, while 40.9% of males were at risk with 27.3% at high risk. According to waist/hip ratio, 70.7% of women were at risk, while only 10.6% of men were at risk. CARRF-KL scores for women were 19.4 ± 2.8, while the scores for men were 18.6 ± 3.1. Any corelation between sociodemographic factors, life style behaviours, antropometric measurements and CARRF-KL scores were not found.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Taking control of changeable risk factors and the need for educational training related to healthy-lifestyle attitudes should continue to be developed.

8.The Attitudes of Nursing Students Towards Violence Against Women and Occupational Role in Violence, Self-Esteem and Affecting Factors
Selma Sabancıoğulları, Feride Taşkın Yılmaz, Esra Ar, Gülbahar Çakmaktepe
doi: 10.5222/HEAD.2016.267  Pages 35 - 43
GİRİŞ ve AMAÇ: Araştırma öğrenci hemşirelerin kadına yönelik şiddet ve şiddette mesleki role ilişkin tutumlarını, benlik saygılarını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini 459 öğrenci hemşire oluşturmuştur. Veriler, sosyodemografik bilgi formu, Şiddete İlişkin Tutum Ölçeği, Hemşirelerin Şiddette Mesleki Rollerine İlişkin Tutum Ölçeği ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ile toplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede frekans, ortalama, pearson korelasyon analizi, student t ve ANOVA testi kullanılmıştır.
BULGULAR: Öğrencilerin şiddete ilişkin tutum ölçeği genel puan ortalamasına (38.99±10.77) göre şiddete karşı geleneksellikten uzak ve çağdaş bir görüşe eğilimi oldukları ve şiddete uğramış kadına karşı mesleki rollerine ilişkin (30.41±8.03) hemşirenin bilgilendirici ve destekleyici rolünü benimsedikleri saptanmıştır. Benlik saygısı yüksek olan öğrencilerin şiddete karşı (r=-.23, p<0.01) ve şiddette hemşirenin rolüne (r=-.24, p<0.01) ilişkin daha çağdaş bir tutum gösterdikleri belirlenmiştir. Erkek, doğu ve güney doğu anadolu bölgesinde ve köyde yaşayan, ekonomik durumu düşük olan öğrencilerin şiddete karşı daha fazla geleneksel yaklaşım gösterdiği saptanmıştır (p<0.01).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Öğrenci hemşireler şiddete ve şiddette mesleki rollerine karşı çağdaş bir tutuma sahiptirler. Öğrencilerin cinsiyeti, sınıf düzeyleri, yaşadıkları bölge, şiddete tanık olma durumları kadına yönelik şiddete ve şiddette mesleki rollerine ilişkin tutumlarını etkilemektedir.
INTRODUCTION: This study was performed in order to determine the attitudes of nursing students towards violence against women and occupational role in violence, self-esteem, and affecting factors.
METHODS: The sample of this descriptive study consisted of 459 nursing students. Data was collected using a socio demographic information form, the Attitude regarding Violence Scale, the Nurses’ Attitudes regarding Occupational Role in Violence Scale, and the Coopersmith Self-Esteem Inventory. In statistical evaluation, frequencies, averages, Pearson correlation analyses, and the student t and ANOVA tests were used.
RESULTS: According to the attitude regarding violence general score average of the students (38.99±10.77) it was found that the students had an inclination for a modern view far from conservatism and adopted the informative and supportive role of the nurse against women who underwent violence with regard to occupational role (30.41±8.03). Students with higher self-esteem were found to have more modern attitudes towards violence (r=-.23, p<0.01) and the role of a nurse (r=-.24, p<0.01). Students who were male, lived in the Eastern and Southeastern Anatolian regions and in rural areas who had lower economic status were found to have a more conservative attitude towards violence (p<0.01).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Nursing students have a modern attitude towards violence and their occupational role regarding violence. The genders, years of study, region of residence, and status regarding witnessing violence of the students effect their attitudes regarding violence towards women and their occupational role regarding violence.

REVIEW
9.Using Aromatherapy and Reflexology for Pain and Fatigue Management in Rheumatoid Arthritis
Zehra Gök Metin, Leyla Özdemir
doi: 10.5222/HEAD.2016.276  Pages 44 - 49
Romatoid artrit, inflamasyonla seyreden, multisistemik, kronik ve otoimmün bir hastalıktır. Romatoid artrit ağrı, yorgunluk, sabah tutukluğu, hareket kısıtlılığı, günlük hayatta zorlanma, sosyal ilişkilerde bozulma ve depresyon gibi durumlara neden olarak yaşam kalitesini azaltmaktadır. Hastalığın semptom yönetiminde farmakalojik yöntemler kullanılmasına rağmen, romatoid artritin günümüzde tam tedavisi bulunmamaktadır. Kullanılan farmakolojik tedavilere bağlı hastalarda sıklıkla toksisite, bulantı, kusma, iştahsızlık, anemi veya sistemik enfeksiyonlar gibi yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Romatoid artrit hastaları; tedavinin yan etkileri, tam tedavi olamama ve kronik ağrı-yorgunluk gibi nedenlerden dolayı tamamlayıcı alternatif tedavilere yönelmektedir. Romatoid artritli hastalar ve sağlık profesyonelleri arasında sıklıkla tercih edilen ve yaygın kullanım alanı bulan aromaterapi ve refleksoloji, hastaların ağrı ve yorgunluklarının yönetiminde ve yaşam kalitesinin artmasında olumlu etkiler sağlamaktadır. Bu derleme makale, romatoid artritte aromaterapi ve refleksolojinin kullanımı hakkında hemşirelerin bilgilendirilmesi amacıyla yazılmıştır.
Rheumatoid arthritis is a multi-systemic, autoimmune and chronic disease, characterized by inflammation. Rheumatoid arthritis reduces the quality of life by causing pain, fatigue, morning stiffness, limitation of movement, difficulties in daily life, deterioration in social relations, and depression. Despite using pharmacological methods for management the symptoms of rheumatoid arthritis, there is no complete cure of the disease today. Patients frequently experience side effects such as toxicity, nausea, vomiting, loss of appetite, anemia or systemic infection due to used pharmacological treatment. Patients with rheumatoid arthritis are applying to complementary and alternative medicine because of side effects of the treatment, incomplete treatment, and chronic pain and fatigue. Aromatherapy and reflexology that often preferred and commonly used among patients with rheumatoid arthritis and health care professionals cause positive effect on the management of patients’ pain and fatigue, and on increasing the quality of life. This review article was written to inform nurses about the use of aromatherapy and reflexology in rheumatoid arthritis.

RESEARCH ARTICLE
10.Communication Skills and Social Intelligence Level of Nursing Students According to Art Characteristics
Nurten Kaya, Nuray Turan, Hatche Alieva Kamberova, Yeşim Cenal, Azize Kahraman, Müge Evren
doi: 10.5222/HEAD.2016.282  Pages 50 - 58
GİRİŞ ve AMAÇ: Hemşirelerin iletişim becerileri ve sosyal zeka düzeyleri, bakım ile ilgili rol ve sorumluluklarını yerine getirmede önem taşımakta, öte yandan sanat ile uğraşmanın iletişim becerilerini ve sosyal zekayı geliştireceği varsayılmaktadır. Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin iletişim becerileri ve sosyal zekâ düzeylerini sanat özellikleri açısından incelemek amacıyla yapıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel türde gerçekleştirilen araştırmanın evrenini, bir hemşirelik fakültesinin toplam 613 öğrencisi, örneklemini ise gelişigüzel örnekleme yöntemi ile seçilen 440 öğrenci oluşturdu. Araştırmaya başlamadan önce kurumdan yazılı, öğrencilerden sözlü bilgilendirilmiş olur alındı. Veri toplama aracı olarak; Öğrenci Tanıtım Formu, İletişim Becerileri Envanteri (İBE) ve Tromso Sosyal Zeka Ölçeği (TSZÖ) kullanıldı. Verilerin analizinde, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, ortanca, minimum, maksimum, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman’s rho Korelasyon testleri kullanıldı.
BULGULAR: Öğrencilerin %81.4’ünün kadın, yaş ortalamasının 20.26±1.92, İBE puan ortalamasının 167.25±17.16, İBE alt boyutları puan ortalamalarının ise Davranışsalda 57.21±6.07, Zihinselde 56.68±6.39, Duygusalda 53.37±6.61; TSZÖ puan ortalamasının 106.55±15.42, TSZÖ alt boyutları puan ortalamalarının ise Sosyal Bilgi Sürecinde (SBS) 38.87±7.59, Sosyal Beceride (SB) 29.86±6.58, Sosyal Farkındalıkta (SF) 37.80±6.09 olduğu görüldü. Herhangi bir sanat dalı ile ilgilendiğini ifade eden öğrencilerden (N=226) işitsel sanatlarla uğraştığını söyleyen öğrencilerin İBE ve TSZÖ puanlarının, işitsel sanatlarla uğraşmayan öğrencilerden anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Ayrıca hemşirelik öğrencilerinin İBE toplam ve alt ölçek puanları ile TSZÖ toplam ve alt ölçek puanları arasında istatistiksel anlamlılık taşıyan ilişkilerin olduğu saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sosyal ve sanat etkinlikleriyle uğraşan hemşirelik öğrencilerinin iletişim becerileri daha iyi ve sosyal zekâ düzeyleri daha yüksektir. Bu nedenle hemşirelik öğrencilerinin sosyal etkinliklere katılması için motivasyonları arttırılmalı ve bu kapsamda kendilerine çeşitli seçenekler sunulmalıdır.
INTRODUCTION: Communication skills and social intelligence levels of nurses are important in fulfilling the roles and responsibilities related to care; on the other hand, it is believed that being engaged in art will improve the communication skills and social intelligence. This research was carried out to examine the communication skills and social intelligence levels of nursing students in terms of art characteristics.
METHODS: Regarding the research carried out as a cross-sectional type, a total of 613 students of a nursing school constituted the population, and 440 students selected by random sampling method constituted the sample. Before the research, written informed consent from the institution and verbal informed consent from the students were received. Student Identification Form, Communication Skills Scale (CSS) and Tromso Social Intelligence Scale (TSIS) were used as data collection tools. In analysis of the data, frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, median, minimum, maximum, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman’s rho Correlation tests were used.
RESULTS: It was observed that 81.4% of the students were female, their average age was 20.26±1.92, their CSI point average was 167.25±17.16, and their point averages of CSS sub-dimensions were 57.21±6.07 in Behavioural, 56.68±6.39 in Mentally and 53.37±6.61 in Emotional; their TSIS point average was 106.55±15.42, and their point averages of TSIS sub-dimensions were 38.87±7.59 in Social Information Processing (SIP), 29.86±6.58 in Social Skills (SS) and 37.80±6.09 in Social Awareness (SA). Among students who stated that they were engaged in any branch of art (N=226), CSS and TSIS points of the students who said that they were engaged in auditory arts were significantly higher than the points of the students who were not engaged in auditory arts. Also, it was observed that there were statistically significant relationships between CSS total and subscale points and TSIS total and subscale points of nursing students.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The communication skills of nursing students engaged in social and artistic events are better, and their social intelligence levels are higher. Therefore, nursing students' motivation should be increased to participate in social activities, and in this context they should be offered various options.

CASE REPORT
11.Thrombotic Thrombocytopenic Purpura and Nursing Care: A Case Study
Canan Yüksel Acar, Hayat Yalın
doi: 10.5222/HEAD.2016.291  Pages 59 - 66
Trombotik trombositopenik purpura (TTP), mikroanjiyopatik hemolitik anemi ve trombositopeni ile seyreden, birden çok organ sistemini etkileyen, kısmen birbirine benzeyen, çabuk müdahale edilmezse malignite ile sonuçlanabilen ve nadir karşılaşılan akut bir sendromdur. Çalışmada, bakım gereksinimleri Yaşam Aktivitelerine Dayalı Hemşirelik Modeli doğrultusunda gerçekleştirilen TTP tanısı alan bir olguya ait veriler yer almaktadır.
Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP), is a rarely seen acute syndrome that is accompanied by the microangiopathic hemolytic anemia and thrombocytopenia. It affects multiple organ systems, partly alike, and if it is not treated quickly it can cause malignancy. This study includes the data about a patient who was diagnosed with TTP and whose care needs were met in accord with The Roper-LoganTierney Model of Nursing Based on Activities of Living

EVENTS / ANNOUNCEMENTS
12.Events

Page 67
Abstract |Full Text PDF

13.Library

Page 68
Abstract |Full Text PDF



Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.