E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

Breast cancer patients’ psychosocial problems in post- treatment period and supportive nursing interventions [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2014; 11(3): 58-64

Breast cancer patients’ psychosocial problems in post- treatment period and supportive nursing interventions

Işıl Işık
Koç University, School Of Nursing, Psychiatric Nursing

Breast cancer, being a serious health threat to women and to women's feeling of femininity and sexuality, is pretty common among women in our country and elsewhere in the world. A diagnosis of breast cancer is one of the most devastating news a woman can hear, causing not only physical but also psychological, social and existential problems.
Scientific researches show a wide range of emotions like; depression, adjustment disorder, a decline in the quality of life, anxiety, anger, uncertainty and hopelessness about future, considering suicide, social isolation, self-esteem decline, destruction of body image, anxiety about losing her femininity, and sexual dysfunction.
The aim of psychological support for breast cancer patients is to help them cope with the problems caused by the illness and to make sense of one's infirmity.
A quick check on the scientific literature shows that psychological support from breast cancer nurses can increase psychological adaptation, self perception, functionality, individual independence and can improve the quality of life among the breast cancer patients.
Psychosocial support initiatives by breast care nurses for breast cancer patients have been investigated. Psychosocial support initiatives like; Psychoeducational groups, -Cognitive behavioral therapy, Family therapy, Phone call advices, or efficiency testing of several therapies were proven effective in decreasing depression and anxiety, and in increasing the quality of life, and increasing efficiency in coping with the disease, and advancing adaptation levels to the illness and improving symptom management.

Keywords: Breast Cancer, post- treatment period, psychosocial adaptation, disturbance, nursing.

Meme kanseri hastalarında tedavi sonrası dönemde gelişen psikososyal sorunlar ve destekleyici hemşirelik girişimleri

Işıl Işık
Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, İstanbul

Meme kanseri Dünyada ve ülkemizde kadınlarda sık görülen bir hastalık olmasının yanı sıra kadının sağlığını tehdit eden, kadınlığı ve cinselliği sembolize eden organa karşı tehdit oluşturan önemli bir hastalıktır. Bir kadın için meme kanseri tanısı almak yıkıcı bir olaydır ve fiziksel problemlerin yanı sıra psikolojik, sosyal ve varoluşsal yönden çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir. Yapılan çalışmalara göre, bu sorunların başında depresyon, uyum bozukluğu, yaşam kalitesinde azalma, anksiyete, öfke, gelecek hakkında belirsizlik, umutsuzluk, intihar düşünceleri, sosyal izolasyon, benlik saygısının azalması, beden imajının bozulması, dişilik özelliklerini kaybetme korkusu ve cinsel işlev bozukluğu gelmektedir.
Kanserde psikolojik desteğin amacı bireyin hastalığı ve hastalığın yol açtığı yaşam sorunlarıyla baş edecek güce gelmesine, hastalık yaşantısından bir anlam çıkarmasına yardımcı olmaktır.
Literatür incelendiğinde hemşireler tarafından verilen danışmanlığın ya da terapilerin kanser hastalarının psikolojik adaptasyonlarını, kendilik algılarını, işlevselliklerini ve kanser ve tedavisiyle ilgili kişisel bağımsızlıklarını ve yaşam kalitelerini arttırdığı görülmektedir.
Hemşireler tarafından meme kanseri hastalarına verilen psikososyal destek girişimleriyle ilgili çalışmalar incelendiğinde, emosyonel destek odaklı bireysel görüşmeler, psikoeğitim grupları, bilişsel-davranışçı terapiler, aile terapisi, telefon danışmanlığı ya da birkaç müdahalenin etkinliğinin test edilmesi gibi çeşitli girişimlerin uygulandığı ve bu müdahalelerin hastaların depresyon ve anksiyete düzeylerini azaltmada, yaşam kalitelerini artırmada, hastalıkla ilgili bilgi, baş etme ve hastalığa uyum düzeylerini arttırmada ve semptom yönetiminde olumlu yönde katkıları olduğu belirtilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, tedavi sonrası dönem, psikososyal uyum, bozukluk, hemşirelik.

Corresponding Author: Işıl Işık, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search



Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.