E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

Journal of Education and Research in Nursing
Nursing Care for a Child Who Underwent Extracorporeal Membrane Oxygenation (Case Report) [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2015; 12(2): 149-155 | DOI: 10.5222/HEAD.2015.149

Nursing Care for a Child Who Underwent Extracorporeal Membrane Oxygenation (Case Report)

Duygu Sönmez Düzkaya1, Tülay Yakut2, Gülçin Bozkurt3
1Istanbul University Istanbul Faculty Of Medicine,departmant Of Nursing Administration, Istanbul
2Istanbul University Istanbul Faculty Of Medicine, Departmant Of Pediatric Intensive Care Unit, Istanbul
3Istanbul University Faculty Of Health Science, Department Of Midwifery, Istanbul

The aim of this case study was to analyze the nursing care of a young patient who underwent extracorporeal membrane oxygenation, a treatment used for a limited number of patients in Turkey. A male patient aged 4 years presented to our pediatric emergency room with stomach ache and confusion and was diagnosed as having cardiogenic shock and multiple organ failure. The child received extensive nursing care in the intensive care unit and during the course of extracorporeal membrane oxygenation. Assessments were made of the data that were obtained every day through physical examinations, laboratory results, and included the follow-up findings. There were significant nursing problems including changes in respiratory and gastrointestinal functions, problems with comfort, bleeding risk, loss of tissue integrity, and infection risk. After the patient was admitted to the pediatric unit, the multidisciplinary intensive care staff worked in strict cooperation. The implementation of comprehensive nursing care and prevention of complication development in patients will result in better prognoses. Studies and experiments regarding this subject, if shared, will help to enhance our knowledge and improve our practice.

Keywords: ECMO, nursing care, child, intensive care

Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyonu Uygulanan Çocuğun Hemşirelik Bakımı (Olgu Analizi)

Duygu Sönmez Düzkaya1, Tülay Yakut2, Gülçin Bozkurt3
1İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul
2İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul
3İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, İstanbul

Bu olguda ülkemiz için yeni olan, Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyon tedavisi uygulanan bir çocuk hastada hemşirelik bakımına dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.
Karın ağrısı ve bilinç bulanıklığı şikayetleri ile çocuk acile başvuran 4 yaşındaki hasta kardiyojenik şok ve çoklu organ yetmezliği tanısıyla yoğun bakıma kabul edildi. Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyon tedavisi uygulanan çocuğa, kapsamlı hemşirelik bakımı uygulandı. Çocuğun her gün yapılan fizik muayenesi, laboratuvar ve izlem bulgularının değerlendirilmesi ile elde edilen veriler doğrultusunda hemşirelik sorunları belirlendi ve bakım gerçekleştirildi. Ekstrakorporeal Membran Oksijenasyon tedavisi uygulanan hastanın hemşirelik bakımında amaç; havayolu açıklığını sağlamak ve solunumu desteklemek, kardiyovasküler durumu en iyi şekilde sürdürmek, beslenmeyi sürdürmek, aileyi bilgilendirmek ve taburculuğa kadar güvenli hasta bakımı sağlamaktır. Solunum fonksiyonlarında değişim ve rahatta bozulma, kanama riski, doku bütünlüğünün bozulma riski, enfeksiyon riski, gastrointestinal fonksiyonlarda değişim önemli hemşirelik sorunları olarak ele alındı.
Çocuğun üniteye kabulünden itibaren yoğun bakım ekibi (hemşire, hekim vd.) işbirliği içinde çalıştı. Kapsamlı hemşirelik bakımı uygulanan ve olası riskler/komplikasyonların gelişmesi önlenen hastamızın prognoz iyi sonuçlandı. Bu konuda yapılan çalışmalar ve deneyimlerin paylaşılması bilgilerimizi artıracak ve hemşirelik uygulamalarını geliştirmeye katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: ECMO, hemşirelik bakımı, çocuk, yoğun bakım

Duygu Sönmez Düzkaya, Tülay Yakut, Gülçin Bozkurt. Nursing Care for a Child Who Underwent Extracorporeal Membrane Oxygenation (Case Report). J Educ Res Nurs. 2015; 12(2): 149-155

Corresponding Author: Duygu Sönmez Düzkaya, Türkiye
Manuscript Language: Turkish


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.