E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

Journal of Education and Research in Nursing
Poverty, Women'sPovertyandRole of Nurse [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2013; 10(2): 30-37

Poverty, Women'sPovertyandRole of Nurse

Eda Yakıt1, Anahit Coşkun2
1Istanbul Bilim Unıversty School Of Health, Department Of Midwifery,ıstanbul,turkey
2Halic Universty Nursing School,ıstanbul,turkey

Generally, poverty is defined as the lack of opportunities for people to meet their basic needs. Poverty affects all segments of society, especially women and children. Women are more affected by poverty because they have unequal access to rights and opportunities in all aspects of social life such as education, health care, employment and participation in decision-making. The increase in the poverty of women and the term poverty becoming synonymous with women has brought the concept of ‘feminization of poverty’. Since the problem is increasing day by day and affects more and more women, poverty has become a global problem more than a problem of countries. The effects of poverty are seen in every period of women’s life with all its negativity. In early ages, poverty causes problems for girls such as eating disorders, malnutrition, inadequate immunization and lack of opportunities of health care and education. In the elderly, it causes osteoporosis, staying alone, lack of access to health care due to social insecurity. In the literature, it is reported that the poverty has adverse effects on women’s health care services. In this context, the role of nurses is evident in management of the poverty, which is a factor affecting health. While addressing poverty, Canadian Nurses Association (CNA) emphasizes the importance of nurse to struggle for poverty and American Nurses Association (ANA) highlighted that in order to make equal access to health care, a nurse should be professional, and well-attended in socio-political activities. It is important for nursing profession to know effects of poverty on women’s health and being supportive. Also, a nurse should take a place in public policies, civil society to fight against poverty.

Keywords: poverty, women’s poverty, role of nurse

Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu ve Hemşirenin Rolü

Eda Yakıt1, Anahit Coşkun2
1İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Ebelik Bölümü,istanbul
2Haliç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu,istanbul

En genel anlamıyla yoksulluk, insanların temel gereksinimlerini karşılayabilecek olanaklarının bulunmaması şeklinde tanımlanmaktadır. Toplumun tüm kesimlerini etkileyen yoksulluk, özellikle kadın ve çocukları daha fazla mağdur etmektedir. Kadınlar, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdam ve karar mekanizmasına katılım gibi toplumsal yaşamın tüm alanlarındaki hak ve fırsatlara eşitsiz erişim nedeniyle yoksulluğu daha derin yaşamaktadır. Kadın yoksulluğunda görülen artış ve yoksulluğun kadınla özdeşleşmeye başlaması, ‘yoksulluğun kadınlaşması’ kavramını gündeme getirmiştir. Sorunun giderek artması ve gün geçtikçe daha fazla kadını etkilemesi nedeniyle yoksulluk ülkelerin sorunu olmaktan çıkmış ve bir dünya sorunu haline gelmiştir. Kadın yaşamının her döneminde etkisini tüm olumsuzluklarıyla gösteren yoksulluk, kız çocuklarında beslenme bozukluğu, malnütrisyon, yetersiz bağışıklanma, sağlık hizmetleri ve eğitim olanaklarından yararlanamama gibi sorunlara, yaşlılık döneminde ise yalnız kalma, osteoporoz, sosyal güvencesinin olmamasına
bağlı sağlık bakımına erişememe gibi sağlığı etkileyen birçok soruna neden olmaktadır. Literatürde yoksulluğun, kadının sağlık bakım hizmeti alma davranışını da olumsuz etkilediği belirtilmektedir. Bu bağlamda sağlığı temelden etkileyen bir faktör olarak gösterilen yoksulluğun yönetiminde hemşirenin rolü açıkça ortadadır. Kanada Hemşireler Birliği(Canadian Nursing Association=CNA), yoksulluğu ele alırken hemşirenin yoksullukla mücadelesinin önemine vurgu yapmış, Amerikan Hemşireler Birliği(American Nursing Association=ANA)ise, sağlığa eşit erişimi mümkün kılabilmek için hemşirenin profesyonel ve tam katılımlı sosyo-politik faaliyetlerde rol alması gerektiğine dikkat çekmiştir. Kadın sağlığı hemşiresinin yoksulluğun kadın sağlığına etki ve sonuçlarını bilmesi, gerektiğinde sosyal hizmetler, vilayet ve yardım kuruluşlarıyla iletişime geçip sorunun çözümü için yol gösterici olması, yoksullukla mücadelede kamu politikalarında ve sivil toplum çalışmalarında rol alması, kadınların ağırlıkta olduğu hemşirelik mesleği için önemlidir.

Anahtar Kelimeler: yoksulluk, kadın yoksulluğu, hemşirenin rolü

Eda Yakıt, Anahit Coşkun. Poverty, Women'sPovertyandRole of Nurse. J Educ Res Nurs. 2013; 10(2): 30-37

Corresponding Author: Eda Yakıt, Türkiye
Manuscript Language: Turkish


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.