Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: This study aimed to examine the levels of emotional intelligence and leadership in nursing students.
METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 417 students who studied at a nursing school. The data were gathered using an information form and the Emotionally Intelligent Student Leadership Scale and were analyzed with descriptive, parametric and nonparametric tests.
RESULTS: Of the students, 51.1% were 21 years of age or older, 82.3% were female, and 74.3% came from democratic families. Of the students, 31.9% were fourth-year students. Students’ total score on the Emotionally Intelligent Leadership Scale was 3.73±0.50. The scale scores of those students who were female, attended second and final years, had an academic grade over 3.00, had democratic families, were pleased with studying at nursing school and participated in meeting/training about leadership were higher, and these results were found to be statistically significant (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Generally, the levels of emotional intelligence leadership found in the nursing students were high. However, regulations should be made to improve the emotional intelligence leadership of nursing students who are male, studied in the first or third years, came from an autocratic family, had a low academic grade point average and were not satisfied with studying at nursing school.
GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinin duygusal zekaya ilişkin liderlik düzeylerinin incelenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki bu araştırma hemşirelik bölümünde okuyan 417 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, bilgi formu ve Duygusal Zekâ Öğrenci Liderliği Ölçeği kullanılarak toplanmış; veriler tanımlayıcı, parametrik ve nonparametrik testler ile analiz edilmiştir.
BULGULAR: Öğrencilerin %51.1’i 21 yaş ve üstünde, %82.3’ü kız ve %74.3’ünün ailesi demokratiktir. %31.9’u dördüncü sınıfta okumaktadır. Öğrencilerin duygusal zekâ liderliği ölçeği toplam puanı 3.73±0.50’dir. Kız, ikinci ve son sınıfta okuyan, akademik not ortalaması 3.00 üstünde, aileleri demokratik, hemşirelik okumaktan memnun olan ve liderlik ile ilgili eğitime/toplantıya katılan öğrencilerin duygusal zekâ liderliği toplam puanının daha yüksek olması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Genel olarak hemşirelik öğrencilerinin duygusal zeka liderlik düzeyi yüksektir. Ancak okullarda erkek, ailesi otokratik, birinci ve üçüncü sınıfta okuyan, akademik not ortalaması düşük, hemşirelik okumaktan memnun olmayan öğrencilerin duygusal zeka liderliği geliştirmesi için düzenlemeler yapılmalıdır.
Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing