E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

How Manage Older Adults’ Sleep Disturbance? Symptom Management Theory and Implications for Nursing Practice [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2020; 17(1): 103-109 | DOI: 10.5222/HEAD.2020.59260

How Manage Older Adults’ Sleep Disturbance? Symptom Management Theory and Implications for Nursing Practice

İlknur Dolu1, Nursen Nahcivan2
1Republic of Turkey, Ministry of Health, Public Health General Directorate, Primary Health Care
2Istanbul University, Florence Nightingale Faculty of Nursing, Department of Public Health Nursing

Majority of the older adults have sleep disturbance. As well as there are two main approaches of treatment of the sleep disturbance which are pharmacological and non-pharmacological, a substantial part of the non-pharmacological approaches might independently be practiced by nurses. Physical, mental and psychological symptoms indicating the presence of sleep disorders can be accurately identified by the individual, management strategies can be planned together with the individual and the results of the care provided can be evaluated comprehensively using Symptoms Management Theory. This theory used in this purpose, which has been developed by the Center for Symptom Management Faculty of the University of California, San Francisco, is a plausible theory for planning nursing interventions. Thus, the purpose of this review to introduce Symptom Management Theory and to explain how to use this Theory for describing symptoms of older adults with sleep disturbance, planning nursing interventions and improving outcomes.

Keywords: Symptom management theory, sleep, older adults, nurse

Yaşlılarda Uyku Bozuklukları Nasıl Yönetilmeli? Semptom Yönetimi Teorisi ve Hemşirelik Uygulamalarında Kullanımı

İlknur Dolu1, Nursen Nahcivan2
1T.C.Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri
2İstanbul Üniversitesi, Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı

Yaşlı bireylerin önemli bir kısmında uyku bozukluğu görülmektedir. Uyku bozukluklarının tedavisinde genel olarak farmakolojik ve non-farmakolojik olmak üzere iki temel yaklaşım söz konusu olmakla birlikte non-farmakolojik girişimlerin önemli bir kısmı hemşireler tarafından bağımsız uygulanabilir. Uyku bozukluklarının varlığını gösteren fiziksel, mental ve ruhsal semptomlar Semptom Yönetimi Teorisi kullanılarak birey tarafından doğru şekilde tanımlanabilir, yönetim stratejileri birey ile birlikte planlanabilir ve sunulan bakımın sonuçları kapsamlı bir şekilde değerlendirilebilir. Geçmişte uyku düzenini belirleme, bozulmuş uyku ve uyku problemlerine yönelik kimi hemşirelik çalışmalarında kullanılmış olan ve Kalifornia Universitesi, San Francisco Hemşirelik Fakültesi Semptom Yönetimi Grubu tarafından geliştirilen Semptom Yönetimi Teorisi bu amaçla kullanılabilecek uygun bir teoridir. Bu bağlamda bu derleme makalede Semptom Yönetimi Teorisi tanıtılarak yaşlılarda uyku bozukluklarının yönetiminde semptomları tanımlama, hemşirelik girişimlerini planlama ve girişim sonuçlarını iyileştirmede nasıl kullanılabileceği açıklanmıştır.

Anahtar Kelimeler: Semptom yönetimi teorisi, uyku, yaşlı, hemşire

Corresponding Author: İlknur Dolu, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.