E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

The Effect Of Vibration On Pain And Anxiety During Intravenous Blood Sampling In Adults [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2020; 17(1): 10-17 | DOI: 10.5222/HEAD.2020.10692

The Effect Of Vibration On Pain And Anxiety During Intravenous Blood Sampling In Adults

Seda Düztepeliler, Gülşah Gürol Arslan
Dokuz Eylül University, Nursing Faculty, Department of Fundamentals of Nursing, İzmir

INTRODUCTION: This quasi-experimental, descriptive study analyzed the effect of vibration on pain and anxiety during venipuncture in adults.
METHODS: Data was collected in the Phlebotomy Unit in a University Hospital. The sample consisted of 401 patients randomly selected (control group, n=197; intervention group, n=204) between 18 and 82 years old. The intervention group experienced vibration during venipuncture whereas the control group had the standard phlebotomy procedure. Pain was measured using the Visual Analogue Scale and anxiety was measured using the State Anxiety Inventory. The unit nurse performed venipuncture on cephalic, basilic, and dorsal veins of the hand. Data was analyzed using the chi-square test, the Mann-Whitney U Test, and the Kruskal-Wallis H test.
RESULTS: Using vibration during peripheral intravenous blood sampling on adults does not make a statistically significant difference in pain (p=0.44) or anxiety (p=0.718) levels.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The use of vibration during peripheral intravenous blood sampling does not affect the procedural pain and anxiety levels in adults. However, the device may be used as an alternative non-pharmacological method for patients who experience intense pain during invasive procedures.

Keywords: Phlebotomy, vibration, pain, anxiety

Yetişkin Bireylerde Kan Alma Uygulamasında Vibrasyonun Ağrı ve Anksiyete Üzerine Etkisi

Seda Düztepeliler, Gülşah Gürol Arslan
Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı, İzmir

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma periferal intravenöz kan alınan yetişkin hastalarda vibrasyon uygulamasının ağrı şiddeti ve anksiyete düzeyine etkisini incelemek amacıyla yarı-deneysel, tanımlayıcı olarak planlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmanın verileri bir üniversitesi hastanesinin kan alma biriminde toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini; 18-82 yaş arasında, gelişigüzel yöntemle seçilen 204 hasta uygulama, 197 kişi kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırma verileri “Görsel Kıyaslama Ölçeği” ve “Durumluk Kaygı Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Kan alma işlemi sefalik, bazilik ve elin dorsal yüzündeki venler tercih edilerek birimdeki hemşireler tarafından gerçekleştirilmiştir. Uygulama grubunda vibrasyon cihazı kullanılmıştır. Kontrol grubu hastalarında ise standart kan alma prosedürü uygulanmıştır. Ağrı puanları ve anksiyete düzeyleri araştırmacı tarafından hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; ki-kare, Mann-Whitney-U ve Kruskall Wallis analizleri uygulanmıştır.
BULGULAR: Araştırma bulgularına göre; yetişkin hastalarda periferal intravenöz kan alma işlemi sırasında vibrasyon uygulamasının girişim sırasında hissedilen ağrıya (p=0.44) ve anksiyete düzeyine (p=0.718) etkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yetişkin bireylerde kan alma işlemi sırasında vibrasyon uygulamasının hissedilen ağrı şiddetine ve anksiyete düzeyine etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, fakat alternatif bir yöntem olarak hastaya sunulabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Periferik venöz kan alma, titreşim, ağrı, anksiyete

Corresponding Author: Gülşah Gürol Arslan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.