Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: The research has been methodologically carried out with the purpose of adapting Individual Innovation Scale to Turkish and testing its validity and reliability.
METHODS: The research comprised 273 nurses between January 2013 and January 2014 at three hospitals in Erzurum, Turkey. The Individual Innovativeness Scale was used as a data collection tool. While the data were evaluated, group translation and translation-back translation method were applied within the scope of language validity. The Content Validity Index was used for the validity of the scope by consulting expert opinion. Explanatory factor analysis was done for structure validity. The Kaiser-Mayer Olkin and Bartlett test, Basic Component Analysis and Varimax Rotation were used for exploratory factor analysis. For reliability analysis, Cronbach Alpha, item-total correlation tests and test-retest were conducted, and 27% lower and upper quartiles were tested for item discrimination.
RESULTS: The Turkish version of the Individual Innovativeness Scale is composed of 18 items and 3 sub-scales. Item total score correlation values of the scale are between.41 and.62, factor loads are between.49 and.75 and the result of test -retest is statistically significant. Cronbach alpha of the scale was found to be.82 in total and between.72 and.80 in sub-scales.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result of the study, it has been determined that Individual Innovation Scale applied to nursing is a valid and reliable evaluation instrument.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma, Bireysel Yenilikçilik Ölçeği’ni Türkçe’ ye uyarlamak ve hemşirelikte geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma, Erzurum ilindeki üç hastanede Ocak 2013- Ocak 2014 arasında 273 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Bireysel Yenilikçilik Ölçeği kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken dil geçerliği kapsamında grup çevirisi ve geri çeviri teknikleri uygulanmıştır. Kapsam geçerliği için uzman görüşü alınarak Kapsam Geçerlik İndeksi kullanılmıştır. Yapı geçerliği için açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi için Kaiser-Mayer-Olkin ve Bartlett testi, Temel Bileşenler Analizi ve Varimax Rotation kullanılmıştır. Güvenilirlik analizi için ise Cronbach Alpha, madde-toplam korelasyon testleri ve test-tekrar test yapılmış, madde ayırt edicilik işlemleri için %27’lik alt ve üst çeyreklikler test edilmiştir.
BULGULAR: Bireysel Yenilikçilik Ölçeğinin türkçe versiyonu 18 madde ve 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin madde toplam puan korelasyon değerleri.41 ile.62 arasında iken, faktör yükleri.49 ile.75 arasındadır ve test-tekrar sonuçları istatistik olarak önemlidir. Ölçeğin cronbach alfa değeri toplamda.82, alt boyutlarda ise.72 ve.80 arasında belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırma sonucunda hemşireliğe uyarlanan Bireysel Yenilikçilik Ölçeği’ nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing