Journal of Education and Research in Nursing
OBJECTIVE: This study was planned demographically and analytically to investigate the effect of the working status of mothers, who have an unavoidable place in the development of children, on the mental health of children.
METHODS: The sample of the study was formed 152 mothers who had 6-12 age group children. The collection of data was done by the use of forms which were developed by the researcher and the Psychological Adaptation Questionnaire.
RESULTS: It was determined that there were mental maladjustment problems in the 38.8% of the children in the working group and the most frequent problems observed were biting nails-sucking fingers 15.9% and lack of success at school 15.2%. It was found that there were no statistical relations between the working status of mothers with the existence of problems in the children.
CONCLUSION: In the working group, neurotic problems were observed more in daughters and behavioral problems were observed more in sons.
AMAÇ: Çocuğun gelişiminde vazgeçilmez bir yeri olan annelerin, işyerinde çalışmalarının çocuğun ruh sağlığına etkilerini incelemek amacıyla bu çalışma tanımlayıcı olarak planlandı.
YÖNTEMLER: Çalışmanın örneklemini 6-12 yaş grubunda çocuğu olan 152 anne oluşturdu. Verilerin toplanmasında “Ruhsal Uyum Ölçeği” ve anket formu kullanıldı.
BULGULAR: Çalışma grubundaki çocukların ruhsal uyumsuzluk sorunu olduğu (% 38.8), en sık görülen sorunların tırnak yeme-parmak emme (% 15.9) ve okul başarısızlığı (% 15.2) olduğu belirlendi. Annelerin çalışması ile çocukta ruhsal sorun görülmesi arasında istatistiksel olarak bir ilişki olmadığı görüldü.
SONUÇ: Çalışma grubundaki kız çocuklarında mevrotik sorunların, erkek çocuklarında davranış bozukluklarının daha çok olduğu belirlendi.
Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing