E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

pdf
Nursing Students’ Perceptions about Spirituality and Spiritual Care [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2016; 13(3): 202-208 | DOI: 10.5222/HEAD.2016.202

Nursing Students’ Perceptions about Spirituality and Spiritual Care

Sevecen Çelik İnce1, Latife Utaş Akhan2
1Dokuz Eylul University Faculty of Nursing, Psychiatry Nursing Department, İzmir
2Bulent Ecevit University Health College, Psychiatry Nursing Department, Zonguldak

INTRODUCTION: This study was conducted to investigate of perceptions about spirituality and spiritual care of nursing students accordıng to some socıodemographıc varıables.
METHODS: The samples of the research comprised 461 nursing students studying in a nursing program of a health science school in the Black Sea region between January-February 2014. No sample selection was done. 340 (73.75%) nursing students who volunteed to participate in the study were sampled. The research data was gathered using the “Personal Information Form” and “Spirituality and Spiritual Care Grading Scale”. Percentage, mean, standard deviation, Kruskal Wallis, two independent sample tests, and Mann Whitney U test were used to analyze the data.
RESULTS: The mean age of the nursing students who participate in the study is analyzed as 21.14. Of the students, 78.2% is women, 98.2% is single and 2.3% works as nurse in the hospital and 62.4% doesn’t have any information about Spirituality and Spiritual Care, 86.2% states their knowledge is not enough. It is stated that all the students’ scale mean is 64.99 ± 6.15. There is not any significant difference statistically between scale score mean according to the grades which the students have, marital status, marital status, clinical study situations, to obtain information related to spiritual care and received sufficient information see (p>0.05). There is only one statistically significant difference between average scores according to gender (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The research findings indicate that the students’ perception to the Spirituality and Spiritual Care is enough, but their knowledge about this issue is not enough and education is necessary.

Keywords: Nursing, spiritual care; spirituality; student

Öğrenci Hemşirelerin Maneviyat ve Manevi Bakıma İlişkin Algıları

Sevecen Çelik İnce1, Latife Utaş Akhan2
1Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Anabilimdalı, İzmir
2Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Psikiyatri Hemşireliği Anabilimdalı, Zonguldak

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma öğrenci hemşirelerin maneviyat ve manevi bakıma ilişkin algılarını ve etkileyen değişkenleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırmanın evrenini Ocak-Şubat 2014’te Karadeniz Bölgesi’nde bir ildeki sağlık yüksekokulu hemşirelik bölümünde kayıtlı olan 461 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmemiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden 340 (%73.75) hemşirelik öğrencisi örnekleme alınmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu” ve “Maneviyat ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği (MMBDÖ)” ile toplanmıştır. Verilerin analizi yüzdelik, ortalama, standart sapma, Kruskal Wallis testi, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve Mann Whitney U testi ile yapılmıştır.
BULGULAR: Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin yaş ort. 21.14, öğrencilerin %78.2’si kadın, %98.2’si bekar, %2.3’ü klinikte hemşire olarak çalışmakta olup %62.4’ü maneviyat ve manevi bakım ile ilgili bilgi almadıklarını, %86.2’si ise aldığı bilginin yeterli olmadığını belirtmişlerdir. Araştırmada tüm öğrenci hemşirelerin MMBDÖ puan ortalaması 64.99±6.15 olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin bulundukları sınıf, medeni durumları, klinikte çalışma durumları, manevi bakımla ilgili bilgi alma ve aldığı bilgiyi yeterli görme durumları ile ölçek toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0.05). Yalnızca cinsiyete göre ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p<0.05)
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışma, öğrenci hemşirelerin maneviyat ve manevi bakım ilişkin bir algıya sahip oldukları fakat bu konudaki bilgilerinin yeterli düzeyde olmadığı ve eğitimin gerekli olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: Hemşire, manevi bakım; maneviyat; öğrenci

Sevecen Çelik İnce, Latife Utaş Akhan. Nursing Students’ Perceptions about Spirituality and Spiritual Care. J Educ Res Nurs. 2016; 13(3): 202-208

Corresponding Author: Sevecen Çelik İnce, Türkiye
Manuscript Language: Turkish


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.