Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: Determination of the effects of stress, demographic and obstetric characteristics on pregnancy perception.
METHODS: This cross-sectional study comprised 397 pregnant women admitted to the outpatient clinic. The data were obtained by using the introductory information form, Self-Perception of Pregnants Scale and Prenatal Distress Questionnaire.
RESULTS: 82.9% of the women were in the age range of 18-35 years, 36.8% were primigravida and 68.3% had planned pregnancy. The average Self Perception of Pregnants Scale-Maternity sub-dimension score of pregnants was found to be 25.82 ± 2.87; the average of Body sub-dimension score was 9.41 ± 3.67; the average of Prenatal Distress Questionnaire score was 10.26 ± 5.18. It was determined that planned pregnancy and family harmony had a positive effect on maternity and body perception score average. The problems experienced in the current pregnancy were significantly affected negatively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study, maternal and body perceptions were found to be adversely affected as the stress level of the pregnant women increased. The stress levels and maternal-body perceptions were negatively affected by the pregnancies that were pregnant without planning, who had health problems in this pregnancy and were incompatible with their spouses.
GİRİŞ ve AMAÇ: Gebelik algısına, stres, demografik ve obstetrik özelliklerin etkisinin belirlenmesidir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Kesitsel tipteki bu çalışmaya, Kadın-Doğum Polikliniğine başvuran 397 gebe alınmıştır. Veriler, tanıtıcı bilgi formu, Gebelerin Kendini Algılama Ölçeği ve Prenatal Distres Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel analizde, frekans, ortalama ve standart sapma, Kruskal-wallis, Mann-whitney U testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır.
BULGULAR: Gebelerin %82.9’u 18-35 yaş aralığında, %83.4’ü en az ortaokul mezunu, %36.8’i primigravida ve %68.3’ü planlayarak gebe kalmıştır. Gebelerin Kendini Algılama Ölçek-Annelik alt boyut puan ortalaması, 25.82±2.87; Beden alt boyut puan ortalaması 9.41±3.67; Prenatal Distres Ölçek puan ortalaması 10.26 ± 5.18 olarak saptanmıştır. Prenatal Distres Ölçek puan ortalaması, Annelik algı puan ortalamasını negatif yönde, Beden algı puan ortalamasını pozitif yönde anlamlı düzeyde etkilememiştir. Planlayarak gebe kalma ve eşi ile uyumlu olma durumunun, Annelik ve Beden algısı puan ortalamalarını olumlu yönde; bu gebeliğinde problem yaşama durumunun, olumsuz yönde anlamlı düzeyde etkilediği saptanmıştır.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmada, gebelerin stres düzeyi yükseldikçe annelik ve beden algılarının olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır. Planlamadan gebe kalan, bu gebeliğinde sağlık sorunu yaşayan ve eşi ile uyumsuz olan gebelerin, stres düzeyleri ve Annelik-Beden algıları anlamlı düzeyde olumsuz etkilenmiştir.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing