Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: This study was conducted to determine the innovation characteristics of nursing students and the affecting factors.
METHODS: The study was conducted using a “Data Collection Form” and “Individual Innovativeness Scale” with face to face interviews with nursing students of a Faculty of Health Sciences. The Cronbach alpha of the scale was found as 0.76. The value p<0.05 was accepted as statistically significant.
RESULTS: The mean age of the students was 20.48±1.80 years and 31.9% of were first grade students. It was found that 65.4% of the students graduated from anatolian high schools and similar schools, 70.1% of the students had nuclear family and 66.5% had middle income. Participants were found as the late majority 42.6%, laggards 34.3%, the early majority 19.8%, early adopters 2.5%, and 0.8% innovators according to their innovation characteristics. It was determined that as the students’ number of siblings, preference order of nursing and the order of birth in their family increased, their level of innovation decreased.
DISCUSSION AND CONCLUSION: It was found that most of the nursing students were late majority and laggards, and only a few of them were innovator.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinin yenilikçilik özelliklerini ve yenilikçilik özelliklerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla planlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Araştırma, bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören hemşirelik öğrencilerine yüz yüze görüşme yöntemi ile “Veri Toplama Formu” ve “Bireysel Yenilikçilik Ölçeği” kullanılarak yapıldı. Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı 0.76 olarak bulundu. p<0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlılık sınırı kabul edildi.
BULGULAR: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamaları 20.48±1.80 olup, %31.9’u birinci sınıfta öğrenim görmektedir. Öğrencilerin %65.4’ü anadolu lisesi ve dengi okullardan mezun olmuş, %70.1’i çekirdek aile yapısında ve %66.5’inin geliri giderine denktir. Grubun %42.6’sı kuşkucu, %34.3’ü geleneksel, %19.8’i sorgulayıcı, %2.5’i öncü ve %0.8’i yenilikçi özelliklere sahiptir. Öğrencilerin kardeş sayısı, bölüm tercih sırası ve aile içindeki doğum sıralaması arttıkça yenilikçilik özelliklerinin azaldığı saptandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin büyük bir bölümünün kuşkucu ve geleneksel özelliklere, çok azının ise yenilikçi özelliğe sahip olduğu saptandı.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing