Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: With the development of technology in recent years, computer games have become indispensable for children. However, the excessive play of these games causes some problems. One of these problems is computer game addiction. In this study, it was aimed to investigate the relationship between computer game addiction and tendency to violence. 572 students were included in the study.
METHODS: This study is a cross-sectional study. Data were collected by using computer game addiction and tendency to violence scale. A positive relationship was found between computer game addiction and tendency to violence. In the analysis of data, Whitney U, Kruskal Wallis and Sperman's corelation tests, descriptive statistics such as mean, percentage and frequency, were used.
RESULTS: Children playing violent content were found to be high all computer game addiction sub-scale scores and total computer game addiction scores according to children who do not play violent games. Computer game addiction subscale scores and total computer game addiction scores and tendency to violence scores of students who play 9-10 hours per day on computer are higher than students who play shorter time. The tendency to violence scale mean score of the children who play computer games is higher than the children who do not play games on the computer.
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result with long-term playing violent games on the computer and computer game addiction can be said to increase the tendency to violence.
GİRİŞ ve AMAÇ: Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayar oyunları çocuklar için vazgeçilmez hale gelmiştir. Ancak bu oyunların aşırı oynanması birtakım problemlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu problemlerden biri bilgisayar oyun bağımlılığıdır. Bu çalışmada İlköğretim 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin bilgisayar oyun bağımlılık ile şiddete eğilim düzeyleri ve bilgisayar oyun bağımlılığı ile şiddete eğilim arasında ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma kesitsel tipte bir çalışma olup, çalışma kapsamına 572 öğrenci alınmıştır. Veriler bilgisayar oyun bağımlılığı ve şiddete eğilim ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ortalama, yüzde ve frekans gibi tanımlayıcı istatistiklerden, Whitney U, Kruskal Wallis ve Sperman’s corelasyon testlerinden yararlanılmıştır.
BULGULAR: Bilgisayar oyun bağımlılığı ile şiddete eğilim arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Şiddet içerikli oyun oynayan çocukların oyun bağımlılık tüm alt ölçek puanları ve toplam bağımlılık puanı şiddet içerikli oyun oynamayan çocuklara göre yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bilgisayarda günde 9-10 saat oyun oynayan öğrencilerin bilgisayar oyun bağımlılığı alt ölçek puanları ile toplam bağımlılık puanları ve şiddete eğilim puanları, daha kısa süre oyun oynayan öğrencilere göre daha yüksektir. Bilgisayarda oyun oynayan çocukların şiddete eğilim ölçeği puan ortalaması bilgisayarda oyun oynamayan çocuklara göre daha yüksektir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sonuç olarak bilgisayarda uzun süre ve şiddet içerikli oyun oynamayla ve bilgisayar oyun bağımlılığı ile şiddete eğilimin artabileceği söylenebilir.
Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing