Journal of Education and Research in Nursing
Although ethics has been a subject of debate for more than two thousand years, the topics of ethical management and business conduct in organizations have only emerged as an outcome of the social responsibility movement that first appeared in the 1960’s. The treatment of these topics has encompassed the goals of meeting the expectations of the community, protecting the rights of both service providers and receivers and adopting and implementing ethical principles in management that are based on universally accepted values. The concept of ethical management or management based on morals deals with decision-making that is consistent, fair and to the benefit of all. It imposes upon managers the basic tenets of impartiality, adherence to the truth, respect for the individual and the choice of those actions that are to the benefit of all concerned, actions to be based on such universal values as justice, honesty, openness, love and tolerance. This article will discuss such topics as ethics and morality, business ethics, management ethics, ethical leadership and management of community morals within the scope of a concept of management based on ethical values, taking into consideration the importance of these in terms of management and the organization.
Keywords: Ethics, morals; ethical management; business ethics.Etik iki bin yıldan beri tartışılan konu olmasına karşın; ogranizasyonlarda etik yönetim ve iş ahlakı, 1960’lı yıllardan itibaren sosyal sorumluluk hareketinin sonucu olarak önem kazanmıştır. Toplumun beklentilerini karşılama, hizmet alan ve verenlerin haklarını koruma gibi amaçlar, yönetimde evrensel kabul gören değerlere dayalı etik ilkelerin benimsenmesi ve uygulanmasını da beraberinde getirmiştir. Etik yönetim ya da ahlak temelli yönetim anlayışı, kararların tutarlı ve herkesin yararına adil bir biçimde verilmesi ile ilgilenir. Yöneticelere, tarafsız ve gerçeklere dayalı olma, bireylerin varlığına saygı duyma ve herkes için en iyi olacak eylemlerin seçilmesi ve bu eylemlerde; adalet, eşitlik, dürüstlük, açıklık, sevgi, hoşgörü gibi evrensel değerleri temel almayı sağlar.
Bu yazıda ahlak temelli yönetim anlayışı kapsamında, kavram olarak etik ve ahlak, iş etiği, yönetimde etik, etik liderlik ve toplam ahlak yönetimi gibi konuların yönetim ve organizasyon açısından önemi dikkate alınarak tartışıldı.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing