Journal of Education and Research in Nursing
Beliefs among the elderly about aging include being ugly, senile, and sick, while attitudes often include youth and preference for being young to old age. Individuals may have different opinions about aging and old age, which is reflected in the behaviors of health personnel and aging people. Perceptions of old age and stereotypes about old age include the idea that healthcare services lead to a younger population, that preventive health services cannot be effectively deceived, that the elderly lack sufficient facilities for comfortable service reception, that healthcare personnel, especially nurses who provide care to the elderly, have to be sufficiently specialized in geriatric care, and that policies towards the elderly cannot be implemented effectively. For this reason, it is important to change the negative perceptcions and attitudes of the healthcare professionals towards the elderly in order to increase the elderly population and a healthy aging period and to improve the quality of services in all care areas.
Keywords: Health care, aging, aging perception, attitude towards elderly individuals.Yaşlılığa yönelik inançlar; yaşlı bireylerin çirkin, ters-aksi, bunak, hasta oldukları gibi tanımlamaları içerirken, tutumlar çoğunlukla gençliğin ve genç olmanın yaşlılığa tercih edilmesi gibi konuları kapsamaktadır. Yaşlanma ve yaşlılığa yönelik bireylerin farklı görüşleri olabilmekte, bu da sağlık personeli ve yaşlanan kişilerin davranışlarına yansımaktadır. Yaşlılığı algılayış ve yaşlılıkla ilgili kalıplaşmış düşünceler; sağlık hizmetleri sunumunda önceliklerin daha genç gruba verilmesine, koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde hayata geçirilememesine, yaşlıların rahat hizmet alımında gerekli kolaylıkların yeterince sağlanamamasına, sağlık personelinin özellikle de yaşlı bakım hizmeti veren hemşirelerin geriatri konusunda yeterince özelleşmemelerine ve yaşlılığa yönelik politikaların etkin bir şekilde uygulanamamasına yol açmaktadır. Bu nedenle artan yaşlı nüfusun, sağlıklı bir yaşlanma dönemi geçirmeleri ve tüm bakım alanlarında hizmet kalitesinin geliştirilmesi için sağlık çalışanlarının yaşlılığa yönelik olumsuz algı ve tutumlarının değiştirilmesi önemlidir.
Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, yaşlanma, yaşlılık algısı, yaşlıya yönelik tutum.Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing