E-ISSN 2757-9204

Journal of Education and Research in Nursing

pdf
Use of The Social Cognitive Theory in The Care of Patients With Implantable Cardioverter Defibrillators [J Educ Res Nurs]
J Educ Res Nurs. 2015; 12(1): 25-31 | DOI: 10.5222/HEAD.2015.025

Use of The Social Cognitive Theory in The Care of Patients With Implantable Cardioverter Defibrillators

Tuğba Yardımcı, Hatice Mert
Dokuz Eylul University Faculty Of Nursing, Internal Medicine Nursing Department, İzmir, Turkey

Even though implantable cardioverter defibrillators (ICD) are effective upon preventing and curing the life-threatening arrhythmia, patients are unable to comply with ICD and go back to their normal life styles, and they experience a number of psychosocial problems. Bandura’s Social Cognitive Theory (SCT) is a useful theory as it contextualizes and evaluates the psychosocial structures affecting the health behaviors and methods causing changes in behaviors. Besides, this theory forms a frame for analyzing the human motivation, thoughts and behaviors from a social cognitive perspective. SCT asserts that the behavior, individual factors and the environmental interaction are not unidimensional; they have a synergic structure affecting one another. Considering these features, the use of SCT in planning the interventions aimed at decreasing the problems experienced by patients with ICD may enable us to see the factors that might affect the behavior as a whole and have a systematic approach. Thus, this article will explain the concepts of the Social Cognitive Theory in association with patients with ICD.

Keywords: Social cognitive theory, nursing, ımplantable cardioverter defibrillator.

İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatörlü Hastaların Bakımında Sosyal Bilişsel Teori’nin Kullanımı

Tuğba Yardımcı, Hatice Mert
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir

İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörler (ICD) yaşamı tehdit eden aritmilerin önlenmesi ve tedavisinde etkili olmasına karşın hastaların ICD’ye uyumları, normal yaşam şekline dönmeleri güç olmakta ve hastalar çok fazla psikososyal sorun yaşamaktadır. Bandura’nın Sosyal Bilişsel Teori’si (SBT) sağlık davranışlarını etkileyen psikososyal yapılar ile davranışta değişime yol açan yöntemleri birlikte ele alması ve değerlendirmesi nedeniyle yararlı bir teoridir. Ayrıca bu teori insan motivasyonu, düşünceleri ve davranışlarını sosyal bilişsel perspektiften analiz etmek için bir çerçeve oluşturmaktadır. SBT davranışın, bireysel faktörlerin ve çevrenin etkileşiminin tek boyutlu olmadığını, birbirini etkileyen sinerjik bir yapıya sahip olduğunu savunur. Bu özelliklerinden dolayı ICD’li hastaların yaşadıkları sorunların azaltılması için uygulanacak girişimlerin planlanmasında SBT’nin kullanılması, davranışı etkileyebilecek faktörleri bir bütün şeklinde görmeyi ve sistematik yaklaşım sağlayabilir. Bu nedenle, bu makalede Sosyal Bilişsel Teori’nin kavramları ICD’si olan hastalar ile ilişkilendirilerek açıklanacaktır.

Anahtar Kelimeler: Sosyal bilişsel teori, hemşirelik, implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör.

Corresponding Author: Tuğba Yardımcı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE


Journal Metrics

Journal Citation Indicator: 0.18
CiteScore: 1.1
Source Normalized Impact
per Paper:
0.22
SCImago Journal Rank: 0.348

Quick Search

Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing



Kare Publishing is a subsidiary of Kare Media.