Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: The aim of this methodological research was to adapt the Women's Physical Activity Self-Worth Inventory (WPASWI) into Turkish.
METHODS: The research was conducted on 370 women. The back-translation technique was used for language validity. After validating the language, the validity and reliability of the scale was analyzed.
RESULTS: Explanatory Factor Analysis was performed first to determine the validity of the scale, and the Kaiser–Meyer–Olkin test was found to be.90 and Bartlett’s test was p<.001. In addition, a three factor structure was obtained that describes 42.55% of the total variance. Based on this, the three-factor structure of the WPASWI was validated. (x2=1120.53, sd=595, p=.00, x2 /sd=1.88). When looking the fit indices of the Confirmatory Factor Analysis, RMSEA=.049, RMR=.042, CFI=.90, IFI=.90, AGFI=.83, and GFI=.86 were found. In order to evaluate the reliability of the Turkish version of the scale, the internal consistency coefficient and split half reliability coefficient were examined. Cronbach’s alpha (.91) and split half value (.74) is over.70. This shows that the scale is reliable. Cronbach's alpha values of the subscales were between.80 and.89.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The Turkish version of the WPASWI was found to be a valid and reliable tool for assessing non-physical aspects of physical activity-related (PA) self-worth (SW).
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu metodolojik araştırmanın amacı, Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeğinin (KFAÖDÖ) Türkçeye uyarlanmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu amaç doğrultusunda 370 kadın ile çalışma yapılmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun dil geçerliği geri-çeviri ve çeviri yöntemi ile yapılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği ve güvenirlik analizi dil geçerliği sağlandıktan sonra incelenmiştir.
BULGULAR: İlk olarak “Açımlayıcı Faktör Analizi” ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla yapılmış ve “KMO.90 ve Bartlett testi (p<.001)” olarak bulunmuştur. Ayrıca toplam varyansın % 42.55’sini açıklayan üç faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Açımlayıcı Faktör Analizinden elde edilen madde-faktör yapısının doğrulayıcı faktör analizi ile model uyumu değerlendirilmiştir. Buna göre “Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği”nin üç faktörlü yapısının doğrulandığı saptanmıştırr. (x2=1120.53, sd=595, p=.00, x2/sd=1.88). “Doğrulayıcı Faktör Analizi uyum indeksleri”ne bakıldığında “RMSEA=.049, RMR=.042, CFI=.90, IFI=.90, AGFI=.83, GFI=.86” olarak bulunmuştur. Ölçeğin Türkçe versiyonunun güvenirliğini değerlendirmek amacıyla iç tutarlık katsayısı, Split half güvenirlik katsayısı incelenmiştir. Cronbach alfa (.91) ve split half (.74) değeri.70’in üzerindedir. Bu da ölçeğin güvenilir olduğunu göstermektedir. “Ölçeğin alt boyutlarının Cronbach alfa değerleri”.80 -.89 arasında bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: KFAÖDÖ’nün Türkçe formunun “fiziksel aktivite (FA) ile ilişkili öz-değerin (ÖD)”, fiziksel olmayan taraflarını değerlendirmek için güvenilir ve geçerli bir araç olduğu belirlenmiştir.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing