Journal of Education and Research in Nursing
OBJECTIVE: Different strategies are followed to solve the nursing shortage problem in whole world. Employment of foreign nurses was taken onto the agenda in recent years in Turkey which is on the last rank in OECD countries according to number of nurses per 1000 people. Employment of foreign nurses was provided in health facilities in Turkey with the “Decree-Law 663/2011 on the Establishment and Duties of the Ministry of Health and its Affiliated Institutions"
METHODS: Study was performed with the participation of senior nursing students and lecturers in a nursing faculty as descriptive and cross-sectional. Data were collected by a survey on March 2012. Data which were got from the 150 surveys (students: 118, lecturer: 32) were analyzed by using SPSS 21.00.
RESULTS: In this study, 83.1% of the senior nursing students (n: 98) and 93.8% of the lecturers declared that they didn’t support the employment of foreign nurses and there was not any significant difference (χ²=2.302, p=0.100) between two groups. It was defined that 78% of participants thought that foreign nurses would have worked with less salaries.
CONCLUSION: It was found that senior students and lecturers hadn’t supported the employment of foreign nurses. It was recommended to perform new studies by using valid and reliable tools on same topic.
AMAÇ: Tüm dünyada varolan hemşire yetersizliği sorununu çözmek üzere değişik stratejiler izlenmektedir. OECD ülkeleri arasında 1000 nüfusa düşen hemşire oranıyla sonuncu sırada bulunan Türkiye’de yabancı hemşire istihdamı geçtiğimiz yıllarda gündeme gelmiştir. 663 Sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” ile birlikte Türkiye’deki sağlık kurumlarında yabancı hemşirelerin istihdam edilmelerine olanak sağlanmıştır.
YÖNTEMLER: Çalışma, İstanbul’da bir hemşirelik fakültesinde görevli öğretim elemanları ve son sınıf öğrencilerinin katılımıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket formu ile 2012 yılının Mart ayında toplandı. Katılımcılar tarafından uygun şekilde doldurulan toplam 150 anketten (öğrenci: 118, öğretim elemanı: 32) elde edilen veriler, SPSS 21.00 istatistik programı kullanılarak analiz edildi.
BULGULAR: Araştırmada öğrencilerin %83.1’inin (n: 98) ve öğretim elemanlarının da %93.8’inin (n: 30) yabancı hemşire istihdamını desteklemedikleri ve her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı (χ²=2.302, p=0.100) belirlendi. Katılımcıların %78’inin (n: 117) bu hemşirelerin daha düşük ücretlerle çalışacaklarını düşündükleri belirlendi.
SONUÇ: Araştırmada hemşirelik fakültesindeki öğretim elemanı ve son sınıf öğrencilerinin yabancı hemşire istihdamını desteklemedikleri belirlendi. Bu konuda geçerli ve güvenilir araçlar kullanılarak yeni çalışmaların yapılması önerilir.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing