Journal of Education and Research in Nursing
INTRODUCTION: To determine nursing students’ opinions about using standardized patients and clinical skills trainers in their clinical skills training.
METHODS: This is a quasi-experimental study. Eighty-seven first-year nursing students participated in this study. Students were randomly assigned to the control (n = 43) and experimental (n = 44) group. Students in the control group practiced arterial blood pressure measurement and subcutaneous injectionson on a partial task trainer, whereas students in the experimental group practiced on standardized patient/ hybrid simulation. Immediately after, clinical skills training students completed the Laboratory Training Evaluation Form. Descriptive statistics, a t-test were used to analyze the data.
RESULTS: The initial clinical skills training with standardized patients made the students feel uncomfortable (p<0.001). However, the students who worked with standardized patients reported more positive opinions than the students who worked with the clinical skills trainers in invoking their interest and curiosity (p=0.009), affecting their learning of professional responsibilities (p=0.030) and contributing to clinical practice (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The first clinical skills training with the standardized patients might make the students feel uncomfortable and unsafe. However, training with standardized patients invoked students’ interest and curiosity, had the potential of decreasing students’ anxiety, and made positive contributions to increase students’ self confidence and professional responsibilities.
GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışma, hemşirelik öğrencilerinin klinik beceri eğitimlerinde kullanılan standart hasta ve görev öğreticilere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu araştırma, yarı deneysel desenli bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini 87 hemşirelik lisans birinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Öğrenciler olasılıksal olarak kontrol grubu (n=43) ve deney grubu (n=44) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubunda yer alan öğrenciler laboratuar uygulamalarını görev öğreticiler üzerinde, deney grubu öğrencileri ise standart hasta üzerinde/hibrit simülasyon ile gerçekleştirilmiştir. Laboratuvar çalışmalarının ardından öğrencilerden Laboratuar Çalışması Değerlendirme Formu’nu doldurmaları istenmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzdelik, ortalama ile standart sapma kullanılmıştır.
BULGULAR: Standart hasta ile gerçekleştiren ilk çalışmada öğrencilerin kendini rahat hissetmediği (p<0.001), bununla birlikte standart hasta ile çalışan öğrencilerin klinik beceri eğitimlerinin ilgi/merak uyandırmaya (p= 0.009), mesleki sorumlulukları öğrenmeye (p=0.030) ve klinik öğretime hazırlamaya katkısına (p<0.001) ilişkin görüşlerinin maket ile çalışan öğrencilerden daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışma sonucunda standart hasta ile gerçekleştirilen ilk klinik beceri eğitimlerinin öğrencilerin kendilerini rahatsız ve güvensiz hissetmelerine neden olabildiği, ancak daha sonraki etkileşim ve uygulamalarda standart hastalar ile çalışmanın ilgi ve merakı uyardığı, öğrencilerin kaygılarının azalmasına, kendilerine olan güvenlerinin artmasına ve mesleki sorumluluklarının öğrenilmesine olumlu katkı sağladığı belirlenmiştir.
Copyright © 2024 Journal of Education and Research in Nursing