Journal of Education and Research in Nursing
It is the nurses’ responsibility to provide a high quality patient care by increasing efficiency of clinical care and treatment in healthcare services. To provide a high quality and effective care, the nursing practices should be evidence-based. Iowa Model provides systematic conduction of evidence-based nursing research. This model forms a framework for evidence-based development of patient care practices. It guides questioning of nursing practices and seeking an answer whether patient care could be improved by current research findings, by allowing nurses to focus on information- and problem-oriented triggers.
In using Iowa model as a basis for evidence-based nursing practices, there are seven steps to follow. The first stage is to select a topic for evidence-based practice. The second one is to form a team to work up, apply, and assess that topic. The third stage involves retrieving the evidence that defines available resources and key terms. The fourth stage is the stage in which the evidence is graded by its strength. Fifth stage is characterized by the assembly of team members to formulate practice recommendations and develop an evidence-based practice standard. The sixth stage includes the assessment of practice by considering evidence-based written policy, processes, and guides to realize implementation of the application. The final stage is the evaluation stage necessary for evaluation and cooperation in the process of putting into effect of available evidence.
This review aims to discuss Iowa Model, its steps, and its use in women's health nursing research.
Sağlık hizmetlerinde klinik bakım ve tedavinin etkinliğini arttırarak yüksek kaliteli bakım sağlamak hemşirelerin sorumluluğundadır. Kaliteli ve etkin bakım verilebilmesi için uygulamaların kanıta dayalı olarak uygulanması gerekmektedir. Iowa modeli kanıta dayalı hemşirelik araştırmaların belirli bir sistematik içerisinde yürütülmesini sağlayan bir modeldir. Bu model hasta bakım uygulamalarının kanıta dayalı gelişimi için çerçeve oluşturur. Hemşirelerin bilgi ve problem-odaklı tetikleyicilere yoğunlaşmasını sağlayarak hemşirelik uygulamalarının sorgulamasına ve güncel araştırma bulguları ile hasta bakımının iyileştirilip iyileştirilemeyeceğinin yanıtının aramasına öncülük eder.
Kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarında Iowa Modelin temel alınarak kullanılmasında yedi aşama mevcuttur. Bu aşamalardan birincisi kanıta dayalı uygulama için bir konunun seçimdir. İkincisi konuyu geliştirme, uygulamaya koyma ve değerlendirmesi için bir ekibin oluşturulmasıdır. Üçüncüsü, kanıtın araştırılmasına rehberlik edecek eldeki kaynakları ve anahtar terimleri tanımlayacak kanıtların ortaya çıkarılmasıdır. Dördüncü aşama, kanıtların gücüne göre kanıtın derecelendirildiği bölümdür. Beşinci aşamada ekip üyeleri uygulama için öneriler oluşturmak üzere bir araya gelirler ve kanıta dayalı bir uygulama standardı oluştururlar. Altıncı aşama uygulamanın gerçekleşmesi için, kanıta dayalı olan yazılı politika, süreçler ve rehberler gibi ögelerin göz önüne alınarak değerlendirildiği adımdır. Yedinci aşama ise kanıtların uygulamaya konmasında ve işbirliği yapmak için gerekli olan değerlendirmenin yapıldığı kısmıdır.
Bu derleme Iowa model ve modelin basamaklarına, kadın sağlığı hemşirelik araştırmalarında modelin kullanımına değinmek amacı ile yazılmıştır.
Copyright © 2025 Journal of Education and Research in Nursing